Radoje Žugić: Ministar za PDV

Žugić na ministarsko mjesto dolazi u trenutku kada se država nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima
162 pregleda 1 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.12.2012. 19:16h

Kada je Savjet Centralne banke nedavno preporučio Vladi povećanje PDV, Radoje Žugić vjerovatno nije ni sanjao da bi upravo on mogao biti ministar finansija koji će staviti potpis na tu veoma nepopularnu mjeru.

Žugić na jednu od najvažnijih pozicija u novoj vladi dolazi iz Centralne banke (CBCG), gdje je od oktobra 2010. godine bio guverner. Važi za čovjeka bliskog premijeru Milu Đukanoviću, što je od dijela javnosti označeno kao preporuka za guvernera nakon što je šef DPS praktično smijenio Ljubišu Krgovića.

Kao direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja stavio je potpis na pomoć od 44 miliona eura koju je Prva banka dobila od države prije nekoliko godina

Na ministarsko mjesto dolazi u trenutku kada se država nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima i kada je sve izvjesnije da će manjak u državnoj kasi morati da nadomjesti jeftinijim novcem iz MMF.

Taj aranžman podrazumijeva bolne reforme koje, između ostalog, uključuju smanjenje plata i penzija i povećanje PDV-a, što je CBCG preporučila kao “krajnju mjeru”.

Kao direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja stavio je potpis na pomoć od 44 miliona eura koju je Prva banka dobila od države prije nekoliko godina. Tvrdio je da je to uradio kao predstavnik države.

Ta pozajmica Prvoj je zapamćena po načinu vraćanja pod sumnjivim okolnostima, kada se jedan isti milion vrtio 11 puta, preko Trezora čije ključeve je držao tadašnji ministra finansija Lukšić.

Osim hvale iz vladajućih klupa u parlamentu, i opozicionari su saglasni bili da sa Žugićem imaju korektnu komunikaciju

Na njemu grade vilu tik uz obalu. Ta parcela je bila uknjižena kao pašnjak da bi odlukom Vlade iz 2009. godine (premijer Đukanović) preimenovana kao građevinsko zemljište za izgradnju turističkih objakata.

Karijeru je počeo kao finansijski direktor Auto- moto saveza Crne Gore, a u bogatoj karijeri pokrivao je i jednu od direktorskih funkcija u nekadašnjem Zavodu za obračun i plaćanje (ZOP).

Kada je ZOP ušao u strukturu CBCG imenovan je za zamjenika generalnog direktora Platnog prometa. Pošto se pričalo da “nije bio u milosti” tadašnjeg prvog čovjeka CBCG Ljubiše Krgovića, Žugić odlazi na poziciju direktora Fonda PIO. Vratio se u Krgovićevu fotelju.

Osim hvale iz vladajućih klupa u parlamentu, i opozicionari su saglasni bili da sa Žugićem imaju korektnu komunikaciju. Dali su mu i “crvenu traku” u parlamentarnom fudbalskom timu na turniru u Moskvi. Crveno svakako ne bi bilo dobro za upravljanje finansijama.

Bonus video: