Radulović: Samo DPS-u ono što i Ustavni sud proglasi nezakonitim može biti zakonito

Tragikomično je kada određeni odbornici - koji su to postali samo zato što su prihvatili ogromnu moralnu hipoteku i postali članovi DPS-a, spočitavaju najaktivnijim odbornicima u istoriji Skupštine Glavnog grada - da ih nema na sjednicama
6986 pregleda 4 komentar(a)
Marija Radulović, Foto: URA, URA
Marija Radulović, Foto: URA, URA

Uvijek je simpatično svjedočiti novim pokušajima dodvoravanja i dokazivanja pažnje željnih mladih "funkcionera" Demokratske partije socijalista (DPS) svom korumpiranom partijskom rukovodstvu, onda kada treba izbjeći ozbiljnu priču o argumentima i diskusiju prebaciti u političko blato, u kome DPS decenijama drži šampionski pojas, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA, u odgovoru Klikovcu.

"Međutim, valjalo bi da prije dobijene direktive i razmisle o tome šta treba da potpišu, ne bi li razumjeli koliko je takav vid dokazivanja pogrešnim ljudima i dugoročno loš. Kao i uvijek, URA ostaje dosljedna argumentima i činjenicama, koje nedvosmisleno dokazuju da je svaka DPS-ova uprava radila na štetu Grada i građana, a u konkretnom slučaju - i da je "Parking servis" jedno od najgorih gradskih preduzeća u dugoj istoriji i nikad jačoj konkurenciji",saopštila je odbornica pokreta URA u Skupštini Glavnog grada Marija Radulović.

"Ranije je Ustavni sud stavio van pravne snage Odluku o javnim parkiralištima, na osnovu koje je preduzeće "Parking servis" naplaćivalo usluge parkiranja od 2017. godine, uz obrazloženje da ista "nije usklađena sa Zakonom i Ustavom". Na to je reagovao predsjednik odborničkog kluba URA Luka Rakčević, ukazujući da je "Parking servis" mimo zakona naplatio skoro 4 miliona eura građanima, dok i samo preduzeće posluje u minisu, nakon čega su u DPS-u kazali da "Rakčević obmanjuje javnost i manipuliše"", navodi se u saopštenju.

"Ali jeste tragikomično, kada određeni odbornici - koji su to postali samo zato što su prihvatili ogromnu moralnu hipoteku i postali članovi DPS-a, spočitavaju najaktivnijim odbornicima u istoriji Skupštine Glavnog grada - da ih nema na sjednicama. Na istim onim sjednicama Skupštine, koju je DPS davno pretvorio - u jednopartijsku, a na kojima za punih šest godina nije usvojen nijedan amandman ili suštinski predlog opozicije. U takvoj autokratskoj predstavi se igrajte sami, a URA će - kao i uvijek - biti glas građana i prvi zaštitnik interesa Grada, koji vi svojim djelovanjem uništavate", saopštila je Radulović.

Ona je podsjetila na podatke, navedene u zvaničnim izvještajima o radu "Parking servisa", koji pokazuju da je to preduzeće negativno poslovalo.

"Dakle, od 2013. godine do danas, preduzeće "Parking servis" je ukupno prihodovalo 11.662.312 eura, a imalo skoro hiljadu eura više rashoda - odnosno, 11.663.301 euro. Pored toga, nesposobnim upravljanjem, preduzeće je stvorilo i dug od 531.188 eura, koji je Skupština preuzela u maju 2016. godine. Da ironija bude veća, preduzeće je svake godine primalo "pomoć" iz gradskog budžeta u iznosu većem od 200 hiljada eura, bez koje tek ne bi bili u stanju da funkcionišu. I onda takvi, DPS-ovi i SD-ovi menadžeri, nekom spočitavaju nesposobnost, neupućenost i demagogiju", saopštila je Radulović.

Usaopštenju se navodi da "od tog iznosa, u koji je uračunata i godišnja "pomoć" grada, ogromna većina trošena na plate zaposlenih i ogromno partijsko zapošljavanje".

"Tako je od tih 11.663.301 eura, za zarade zaposlenih potrošeno čitavih 9.860.642 eura, odnosno - skoro 85%! Dakle, riječ je o preduzeću koje ima monopol naplate parkinga, na svojoj zemlji, bez opterećenja ili rente, koje godišnje dobija preko 200 hiljada eura pomoći - i koje uprkos svemu tome, posluje u minusu. Zaista, kapa dolje, i veliki Hudini bi bio fasciniran",saopštila je Radulović.

Ona je odgovorila i na DPS-ove tvrdnje da "ništa nije urađeno mimo zakona".

"I da uopšte ne ulazimo u diskusiju oko toga - zbog čega je Ustavni sud oborio Odluku, drugu u svega nekoliko godina, činjenice su nedvosmislene. Na osnovu Odluke koja je proglašena nezakonitom i koja je stavljena van pravne snage, "Parking servis" je od 2017. godine naplatio skoro 4 miliona eura građanima. I to samo u DPS-ovoj izvrnutoj logici može biti zakonito i ispravno. A Odluka koja je donijeta na posljednjoj sjednici ima veze sa tim periodom, koliko i DPS sa razumom. Razumije se, nikakve", zaključila je Radulović u saopštenju.

Bonus video: