Radunović: Dnevnice nebitne kad nose milione

Reakcije na posjetu Sulja Mustafića Islamskoj zajednici Azerbejdžana
7 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2013. 15:24h

Funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović nije želio da komentariše posjetu potpredsjednika parlamenta Sulja Mustafića Islamskoj zajedinici u Azerbejdžanu, o trošku Skupštine, navodeći da je pljačka miliona eura u Crnoj Gori veći problem od poslaničkih dnevnica.

“Teško mogu da komentarišem nešto samo na osnovu novinskih napisa, ali sve i da je tako, u situaciji u kojoj se Crna Gora pljačka u stotinama miliona eura, u kojoj se milioni iznose lopatama, zaista ne želim da komentarišem da li je neki poslanik potrošio dvije ili tri dnevnice, sa razlogom ili bez razloga”, kazao je Radunović.

Mustafić je iskoristio zvaničnu posjetu Azerbejdžanu, koja mu je dijelom plaćena iz budžeta Skupštine Crne Gore, da u svojstvu potpredsjednika parlamenta propagira Islamsku zajednicu u Crnoj Gori. On je tokom učešća na Drugom svjetskom interkulturalnom forumu u društvu reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića posjetio poglavara Islamske zajednice Azerbejdžana Alahšukura Pašazadea, poručujući mu da se kroz saradnju dviju vjerskih zajednica jača saradnja između dvije države.

Iako mu je iz skupštinskog budžeta za dnevnice i avionsku kartu isplaćeno 967 eura, Mustafić je kazao da u njegovoj posjeti vrhovnom islamskom poglavaru u Azerbejdžanu nema ništa sporno. S druge strane, Fejzić je kazao da je Mustafić u posjetu išao na njegovu inicijativu.

Direktor Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović ocjenio je da Skupština Crne Gore treba da precizno objasni da li je Mustafić u posjeti Azarbejdžanu bio službeno, u ime Skupštine.

On je rekao da treba objasniti da li je u delegaciji sa Mustafićem bio još neko, i kojim se povodom putovalo u Baku.

“Ukoliko nije bio u službenoj, već u privatnoj posjeti, onda ne postoji osnov da mu Skupština Crne Gore pokrije troškove odlaska i boravka. U tom slučaju, bilo bi potrebno provjeriti osnov odlaska. Ukoliko je put plaćen, a potpredsjednik nije bio u zvaničnoj posjeti, možemo reći da je došlo do protivpravnog trošenja sredstava što iziskuje utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje onih koji su doveli do eventualne zloupotrebe”, smatra Vujović.

Mustafić je u Baku išao na poziv ministra kulture i turizma Azerbejdžana Abulfasa Garayeva, kako bi učestvovao na Drugom svjetskom interkulturalnom forumu. Iako je tu posjetu najavio na skupštinskom sajtu, sastanak u islamskoj zajednici Mustafić je objavio tek nakon što su mu “Vijesti” poslale pitanja o toj posjeti.

Bonus video: