Rakčević: Lokalna uprava krije podatke o trošenju novca

„Međutim, iz određenih razloga, čak ni odbornici Skupštine koja je osnivač tih službi, a koja razmatra i usvaja njihove planove i izvještaje, ne mogu imati uvid u način njihovog poslovanja“, istakao je Rakčević
290 pregleda 11 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: URA
Luka Rakčević, Foto: URA
Ažurirano: 24.04.2017. 19:36h

Odbornik u Skupštini glavnog grada i potpredsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA, Luka Rakčević, ni nakon 400 dopisa, urgencija i odborničkih pitanja, iz Glavnog grada nije dobio izvode iz analitičkih kartica javnih službi i ustanova, čiji je osnivač gradska Skupština.

Rakčević je ocijenio da samo one lokalne uprave koje posluju na principima korupcije, ulažu toliko napora da sakriju svoje finansijske iskaze i zamagle tokove novca.

Transparentne i 'normalne' uprave bi, kako je istakao , na mjesečnom nivou, na svojim veb prezentacijama objavljivale analitičke kartice o svim isplatama i prihodima, sve podatke o javnim nabavkama, putnim nalozima, sponzorstvima i socijalnim davanjima, ali i izvještaje o radu, zapisnike sa sjednica upravljačkih organa i druge podatke.

„Međutim, iz određenih razloga, čak ni odbornici Skupštine koja je osnivač tih službi, a koja razmatra i usvaja njihove planove i izvještaje, ne mogu imati uvid u način njihovog poslovanja“, istakao je Rakčević.

Rakčević je ocijenio da se čelnici lokalne uprave ili prave ludi, ili beskrajno prebacuju lopticu nadležnosti između sopstvenih organa i službi, radi izbjegavanja statutarne obaveze dostavljanja odgovora na određena pitanja.

On je ocijenio da, pored budžeta Glavnog grada, najvećim novcem raspolažu upravo javne službe i ustanove, u čije trošenje gotovo niko nema uvid.

„Godišnji rashodi tih službi i ustanova prevazilaze iznos od 45 miliona eura, od čega na bruto zarade i doprinose zaposlenih odlazi čak polovina tog novca. Umjesto da javne službe prodajom svojih usluga (vode, parkinga, uklanjanjem komunalnog otpada ...) stimulišu prihodnu stranu budžeta, odnosno - zarađuju i posluju pozitivno, lokalna uprava je, samo u posljednjih pet godina, na njihov račun prebacila preko 35 miliona eura“, naveo je Rakčević.

Partijsko zapošljavanje, troškovi veliki

Neodgovorno poslovanje je, kako je ocijenio Rakčević, posljedica izraženog partijskog zapošljavanja, koje direktno utiče na ogromnu tekuću potrošnju.

„Samo za zarade zaposlenih u Glavnom gradu godišnje se izdvaja skoro 35 miliona eura. Jedan od boljih primjera jeste preduzeće 'Vodovod i kanalizacija', koje je tokom 2000. godine za zarade izdvajalo svega 1,5 miliona eura, dok danas, po istom osnovu, godišnje izdvaja skoro šest miliona eura“, istakao je Rakčević.

Logikom pretrpavanja administracije vodi se, kako je ocijenio, i „Parking servis“, koji bez većih troškova naplaćuje usluge parkiranja građanima Podgorice, a gotovo sav prihod daje za plate svojih zaposlenih.

Bonus video: