Rastoder: SPC će biti tema izborne kampanje, Đukanović će se opet pojaviti kao spasitelj nacije

Komentarišući odnose Đukanovića sa mitropolitom SPC Amfilohijem, Rastoder je kazao da su se oni kretali "od ljubavi do mržnje"
8959 pregleda 51 komentar(a)
Problem crkvene imovine će i dalje tinjati: Rastoder -, Foto: Savo Prelević
Problem crkvene imovine će i dalje tinjati: Rastoder -, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović će pitanje imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) koristiti za kampanju na parlamentarnim izborima naredne godine, smatra profesor Šerbo Rastoder.

On vjeruje da će nakon toga za crkvenu imovinu tražiti neko rješenje koje je prihvatljivo, moderno i saglasno opštim standardima.

"U analizi svih poteza Đukanovića u zadnjih 30 godina, u principu se radi o jednom te istom. Prvo se pusti priča, onda se ta priča iskoristi na prvim narednim izborima, i na kraju dolazi do finalizacije rješenja tog problema. Dakle, ja mislim da će ovaj problem tinjati još izvjesno vrijeme u Crnoj Gori, a sigurno do narednih parlamentarnih izbora na kojima će se Đukanović opet pojaviti kao spasitelj crnogorske nacije", kazao je Rastoder za Radio Slobodna Evropa.

Komentarišući odnose Đukanovića sa mitropolitom SPC Amfilohijem, Rastoder je kazao da su se oni kretali "od ljubavi do mržnje".

Rastoder podsjeća da je do zahlađenja odnosa došlo kada je Đukanović 1997. promijenio ideološku i državnu matricu.

"Đukanović ima veći problem da svoje najbliže saradnike ubijedi u ispravnost te ideje, nego što možda ima problem sa stanovišta konkretne i konačne realizacije toga", smatra on.

Skupština još nije raspravljala o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je izazvao oštru polemiku u javnosti.

"Jedina institucija koja je preživjela raspad Jugoslavije"

Rastoder smatra da je SPC stožer i ne neki okvir velikodržavnog srpskog projekta.

"To je jedina institucija koja je preživjela raspad Jugoslavije, a da se unutar sebe nije uspjela reformisati. To što je mitropolit Amfilohije odbio, to je meni potpuno jasno, jer on je odbio svaku inicijativu koja se tiče Crne Gore i njenog interesa", smatra on.

Bonus video: