Sad Turci ljuljaju koaliciju u Budvi

Demokrate, Crnogorska i URA zatražili od Skupštine da poništi protokol o gradnji dvije petnaestospratne kule u centru grada, koji je nedavno zaključio gradonačelnik Marko Carević
9918 pregleda 31 komentar(a)
Turci bi da grade dvije petnaestospratne kule (animacija), Foto: “Mia Budva”, “Mia Budva”
Turci bi da grade dvije petnaestospratne kule (animacija), Foto: “Mia Budva”, “Mia Budva”

Opstanak vladajuće koalicije u Budvi ponovo je doveden u pitanje, nakon što su tri partije zatražile od Skupštine opštine da poništi protokol koji je gradonačelnik Marko Bato Carević (DF) nedavno zaključio sa turskom kompanijom “Mia investments”.

Tri vladajuće partije - Demokratska Crna Gora, Crnogorska i Građanski pokret URA, dostavile su predlog zaključka, koji bi trebalo da usvoji lokalna Skupština, a kojim traže da Carević odustane od obećanja da će Opština dati saglasnost za gradnju luksuznog hotela “Mia Budva” - dvije petnaestospratne kule, ispred Jadranskog sajma.

Turski biznismen Habip Arikan u okviru protokola je ponudio da izgradi, opremi i Budvi pokloni vrtić, na lokaciji koju lokalna vlast odabere. On je kazao da vrtićem ne kupuju saglasnost da bi relizovali investiicju vrijednu 60 miliona eura...

Carević je “Vijestima” rekao da će inostrana kompanija svakako od Vlade dobiti zeleno svjetlo, te da mu je jedini motiv bio da se najmlađim sugrađanima obezbijede što bolji uslovi i savremena predškolska ustanova.

Tri političke partije su, međutim, izričite da nema gradnje solitera na pjeni od mora i da na toj lokaciji može biti izgrađen samo kongresni centar, a potom isključivo kongresni hotel. Zaključak o utvrđivanju mjera u cilju zaštite i unapređenja prostora, kako zvanično glasi dokument u koji su “Vijesti” imale uvid, dostavljen je skupštinskoj službi sa zahtjevom da se urgentno uvrsti u dnevni red predstojećeg skupštinskog zasjedanja, ili da se zbog tog pitanja zakaže vanredna sjednica lokalne Skupštine.

To je novi udar na Carevića i njegov kabinet, odnosno politiku koju sprovodi lider budvanskog DF-a, a koju su u proteklih pet mjeseci nerijetko oštro kritikovali koalicioni partneri, prije svih Demokrate.

“Poništava se Protokol o donaciji, zaključen između predsjednika Opštine Budva Carević Marka i izvršnog direktora ‘Mia investment’ d.o.o. Podgorica Habip Arikana. Zadužuju se nadležni organi lokalne uprave da preduzmu sve mjere da u okviru bloka 26 u obuhvatu Izmjerna i dopuna DUP-a ‘Budva Centar’ bude izgrađen kongresni centar nakon čega se može odobriti izgradnja kongresnog hotela u skladu sa planskim dokumentom. Zadužuju se nadležni organi lokalne uprave da preduzmu sve mjere u cilju očuvanja neizgrađenih zelenih površina u obuhvatu DUP-a ‘Budva Centar’. O realizovanim aktivnostima o poništenju protokola predsjednik je dužan da dostavi izvještaj Skupštini opštine na prvom narednom zasjedanju“, piše u zaključku koji će se naći pred odbornicima.

Turci planiraju da grade na parceli od 8.500 kvadrata, pored hala Jadranskog sajma, koja je uknjižena na kompaniju “Safiro beach“. Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, za kojim je raspisana potjernica Interpola, tvrdi da iza te kompanije stoje Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović, što su njih dvojica demantovala.

Sukob u vezi s tim da turskim biznsimenima treba dati zeleno svjetlo, a koji bukti na relaciji Opština – Ministarstvo održivog razvoja i turizma, započeo je za vrijeme dok je gradom upravljao Dragan Krapović (Demokrate), koji se protivio gradnji.

“Safiro beach resorts” koju je osnovala kiparska firma “Expom hotel partners limited“ zaključila je sa turskom građevinskom kompanijom ugovor o zajedničkoj izgradnji još u avgustu prošle godine.

Glavna arhitektica Budve u proteklih osam mjeseci je u dva navrata priznala Sekretarijatu za zaštitu imovine status stranke u postupku izdavanja saglasnosti na projekat turske kompanije, pozivajući se na činjenicu da dvije parcele EXPO Budva ulaze u sastav urbanističke parcele.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović oborio je oba rješenja, odbivši da budvanski Sekretarijat može dobiti status stranke u postupku. On je to učinio prihvatajući žalbu “Mia investments“.

Turci su ustvrdili da pravni interes u postupku može imati samo firma “Expo Budva”, kao vlasnik parcela, ali ne i Opština.

Radulović je ranije za “Vijesti“ kazao da je posao glavnog gradskog arhitekte da samo daje saglasnost u skladu sa smjernicama iz planskog doklumenta, a ne da se bavi pravom. Arikan je nedavno u razgovoru za “Vijesti“ kazao da on nije u poslovnim vezama sa nekadašnjim ministrom održivog razvoja Gvozdenovićem, niti njegovim sinom Markom, te da je zemlju kupio od “Safiro beach“ nakon što je renomirana revizorska kuća “Delloit“ iskontrolisala sva dokumenta. Tvrdi i da je cijeli posao legalan i da je projekat urađen na osnovu urbanističko-tehničkih uslova koje je izdala Vlada, na osnovu važećeg planskog dokumenta, i da hotel nema ni kvadrat više od onoga što plan propisuje.

Arikan je optužio Opštinu zbog ćutanja administracije, jer više od pola godine čeka na odgovor glavne gradske arhitektice.

Carevićevi koalicioni partneri u obrazloženju zahtjeva da se Protokol mora poništiti podsjećaju da je Skupština, usvajanjem Odluke o zabrani gradnje u obuhvatu detaljnih urbanističkih planova Budva Centar i Petrovac Centar početkom februara 2017. godine, jasno iskazala stav da “pomenuti urbanistički planovi nijesu nastali kao posljedica ekonomskog rasta i razvoja opštine Budva niti državne strategije razvoja turizma, već kao volja vladajuće interesne grupe pojedinaca”.

“Glavna odlika ovog planskog dokumenta je zastupanje parcijalnih interesa pojedinaca, na štetu opšteg društvenog i javnog dobra građana i države i ozbiljnih potencijalnih investitora. Potpisivanjem Protokola podstiče se gradnja u najatraktivnijem području budvanske školjke, a sam Protokol sadrži niz obaveza kako za Opštinu Budva tako i za investitora koji nijesu u skladu sa važećim propisima. Omogućavanjem gradnje na dijelu ove urbanističke parcele nanosi se ozbiljna šteta strateškim interesima Opštine da u najekskluzivnijoj zoni dobije sadržaje koji će uticati na poboljšanje turističke ponude. Opština Budva je osnivač pravnog lica koje je upisano kao vlasnik katastarskih parcela 1438 i 1440/1, obje KO Budva, i predmetne nepokretnosti je unijela kao osnivački ulog pravnog lica ‘Expo Budva’. Preduzeće je formirano radi izgradnje kongresnog centra u Budvi, te ukoliko se pristupi faznoj realizaciji hotela sa 5 zvjezdica Opština Budva će trajno izgubiti mogućnost da predmetni prostor valorizuje kao kongresni centar sa pratećim sadržajem kongresnim hotelom. Takođe, zabrinjava činjenica da je većinski vlasnik ‘Mia investments’ sakriven iza nekoliko firmi sa Djevičanskih ostrva, što je problematično sa aspekta porijekla novca koji se u projekat ulaže, te se postavlja pitanje sa kojim ciljem se ova investicija kandiduje i realizuje”, navodi se u obrazloženju.

Ističu da interes građana Budve nije gradnja stanova za tržište u najekskluzivnijem dijelu, kao ni investiranje novca netransparentnog porijekla, već je cilj poboljšanje turističke ponude Opštine i Crne Gore, otvaranje radnih mjesta i vezivanje investitora za destinaciju u kojoj žive i rade.

“U tom smislu investicije poput predložene ocjenjujemo kao nedovoljno transparentne i kao takve za Opštinu Budva neprihvatljive, pa predlažemo Skupštini opštine Budva da predloženi zaključak usvoji i da u budućem periodu prati realizaciju istog”, piše u dokumentu.

Carević objelodanio da je Opština odustala od tužbe protiv MORT-a

Carević je i zvanično obavijestio Upravni sud da Opština Budva odustaje od tužbe protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Sekretarijat za zaštitu imovine ranije je podnio tužbu, nakon što je MORT odbio rješenje glavne gradske arhitektice koja je priznala Opštini Budva statust stranke u postupku, priznajući činjenice vezane za zajedničku firmu “EXPO Budva”.

MORT je rješenje nazvalo pravnim nasiljem.

Odlukom Carevića da se odustane od tužbe praktično su otklonjene sve prepreke da glavna gradske arhitektica stavi potpis i da saglasnost na idejno rješenje kompleksa “Mia Budva“.

Arikan: Nema tajni o firmama sa Djevičanskih ostrva

Arikan je kazao da su isključivo on i njegovi dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri - Murat Kader i Ozan Sener, vlasnici firme “Mia investments“, odnosno da stoje iza firmi koje raspolažu za 66 odsto kapitala londonskih kompanija “Feelife Limited”, “Lowell Resources Limited” i “Corpes Properties Limited”, čiji su osnivači sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

“’Mia investment’ smo mi, nas tri partnera, dugogodišnja prijatelja, koji zajedno razvijamo biznis u svijetu. Kader je najbolji arhitekta u Turskoj, a Sener je vlasnik jedne od najvećih graditeljskih kompanija u Turskoj - ‘Sener grupe’. Imamo mnogo projekta po svijetu i imamo puno kompanija na Djevičanskim ostrvima. Tri kompanije koje se pominju na Djevičanskim ostrvima su svakog od nas i to je jedina istina. Mi smo sve detalje objasnili Centralnoj banci u Crnoj Gori, gdje su me pitali ko su vlasnici. Donio sam sva dokumenta ko su vlasnici i tu nema tajni“, istakao je nedavno za “Vijesti” Arikan.

Bonus video: