Samardžić: Region može naći adekvatan odgovor na izazove

Balkan CHOD forum okuplja Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Makedoniju, Rumuniju, Srbiju i Tursku
1 komentar(a)
cHOD forum, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
cHOD forum, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 11.05.2016. 14:00h

Države ne mogu samostalno odgovoriti na sve bezbjednosne izazove, ali region može naći adekvatan odgovor, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić, poručujući da zemlje Balkana moraju tijesno sarađivati.

Samardžić učestvuje na 10. konferenciji načelnika generalšabova oružanih snaga zemalja Balkana (Balkan CHOD Forum) u Istanbulu.

„Samardžić je u svom obraćanju ocijenio da zemlje samostalno ne mogu odgovoriti na sve bezbjednosne izazove, ali da region može naći adekvatan odgovor, ističući da zemlje Balkana, osim granica, dijele slične tradicije, vrijednosti i kulturu, te da su iz tih razloga upućeni jedni na druge i moraju tijesno sarađivati“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, kroz zajedničku izjavu, dosadašnja saradnja, u prethodnom devetogodišnjem ciklusu, ocijenjena je kao veoma uspješna i sadržajna.

„Ali i pored toga ovaj Forum će u narednom periodu nastojati da vojnu saradnju proširi na nove oblasti u duhu inicijativa Smart defence i Pooling & Sharing“, kaže se u saopštenju.

Balkan CHOD forum okuplja Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Makedoniju, Rumuniju, Srbiju i Tursku, a ima za cilj da, kroz odbrambenu saradnju, unaprijedi međusobno razumijevanje i kroz redovnu komunikaciju promoviše stabilnost regiona.

Bonus video: