Šaranović: Neodgovornost i nesposobnost IRF-a, realizovano samo 6,7 odsto zahtjeva za kredite

"Podsjećamo i na to da je direktor IRD-a Zoran Vukčević odbio predlog Unije poslodavaca o smanjenju kamatne stope za ovu vrstu kredita na 1,2%, čime je potvrdio da mu je u interesu da profitira, a ne da pomogne privredi. Uz sve ovo, postupak nije transparentan, što je još jedan dokaz o namjeri skrivanja od očiju javnosti", navodi se u saopštenju
2337 pregleda 19 komentar(a)
Danilo Šaranović, Foto: Demokrate
Danilo Šaranović, Foto: Demokrate

Da je DPS vlast jaka na riječima, ali ne i na djelima pokazuju novi primjeri obmane građana koji dodatno potvrđuju da su socio-ekonomske mjere Vlade neefikasne i nedjelotvorne, tvrdi poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Danilo Šaranović.

"Podsjećamo da je Vlada Crne Gore 19. marta usvojila set mjera, koje su između ostalog sadržale i kreditnu liniju IRF-a prema privredi. Tada je Duško Marković na konferenciji za novinare gromoglasno najavio izdašnu, brzu i pristupačnu podršku IRF-a po pojednostavljenoj proceduri", navodi se u saopštenju.

Šaranović tvrdi da je ova Markovićeva najava bila samo dio obmane i građana i privrede.

"Konkretni podaci svjedoče da je ova najava Markovića bila samo dio najprizemnijeg političkog marketinga i obmane kako građana, tako i privrede. Naime, do 15. aprila prema IRF-u je upućeno 665 zahtjeva za kreditnu podršku, od kojih je realizovano svega 45 ili 6,7%. Dakle, IRF nije uspio da realizuje ni dva zahtjeva dnevno. Da li ovi podaci govore o toj pojednostavljenoj proceduri i efikasnoj podršci ugroženim privrednicima kojima je bitan svaki sat, a ne dan?", pita se Šaranović.

Šaranović tvrdi da "ako se kod komercijalnih banaka zahtjevi za kredite realizuju za 3-5 dana, onda bi pojednostavljena procedura IRF-a značila realizaciju u roku od 48 sati najviše".

On dodaje da je nedopustiva ovakva neodgovornost ali i nesposobnost državne finansijske institucije koja upravlja stotinama miliona eura i to u vremenu dramatične socio-ekonomske krize.

Šaranović se pita da li IRF ima kadrovski potencijal da efikasno odgovori potrebama građana i privrede ili se iza sporosti realizacije krije namjera sračunata na političke ciljeve?

" U svakom slučaju u ponašanju IRF-a ne mogu biti čista posla, što ne iznenađuje, imajući u vidu da se na čelu ove institucije nalazi prekaljeni DPS izvođač prljavih partijskih zadataka, koji je to pokazao i riječju i dijelom", navodi se u saopštenju.

"Podsjećamo i na to da je direktor IRD-a Zoran Vukčević odbio predlog Unije poslodavaca o smanjenju kamatne stope za ovu vrstu kredita na 1,2%, čime je potvrdio da mu je u interesu da profitira, a ne da pomogne privredi. Uz sve ovo, postupak nije transparentan, što je još jedan dokaz o namjeri skrivanja od očiju javnosti", navodi se u saopštenju.

On je dodao i da su Demokrate više puta predlagale i javni poziv "da je neophodno da IRF učini dostupnijim, odnosno pojednostavi i ubrza kreditne linije, posebno za mikro i mala preduzeća, jer je brzina i efikasnost nužna za očuvanje likvidnosti. Takođe, predlog Demokrata je da kamatna stopa ne treba da prelazi 1%, a kada su u pitanju mikro i mala preduzeća da krediti budu beskamatni, kao i da grejs period bude najmanje dvije godine uz maksimalnu transparentnost procesa", navodi se u saopštenju.

"Vidjeli smo da najavljena kreditna linija IRF-a niti je izdašna, niti je transparentna i jednostavna. Naprotiv, u praksi se pokazala kao neopravdano spora, komplikovana, nepovoljna i netransparentna. Ovakvo ponašanje, naročito u vremenu krize mora povlačiti odgovornost. Prije svega Marković treba da pročita šta je izjavio 19. marta, pa da pogleda procenat od 6,7% realizovanog obećanja. Takva su mu bila obećanja i prema penzionerima i prema nezaposlenima, što dodatno potvrđuje da je u pitanju premijer blefer", zaključio je Šaranović.

Bonus video: