Perović: Nije u redu da opozicija maše Sporazumom kao batinom u međusobnim obračunima

Opoziciji je poručeno da prekine međusobne sukobe
12526 pregleda 34 komentar(a)
Sastanak predstavnika dijela opozicije i pokreta "Odupri se", Foto: Savo Prelević
Sastanak predstavnika dijela opozicije i pokreta "Odupri se", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.08.2019. 21:06h

Sastanak crnogorske opozicije i pokreta "Odupri se 97.000" završen je večeras bez konrektnih zaključaka, jer mu, kako je obrazloženo, nijesu prisustvovali svi potpisnici Sporazuma za budućnost.

Opoziciji je poručeno da prekine međusobne sukobe.

Lider pokreta "Odupri se" Džemal Perović je rekao da je Sporazum o budućnosti jedini put za mirnu smjenu vlasti, ako se ide legalnim tokom.

On je kazao da i dalje stoje iza Sporazuma i da nije u redu da opozicija njime maše kao batinom u svojim međusobnim obračunima.

Predstavnik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica rekao je da se poslanici Demokratskog fronta (DF) nisu pojavili, jer ne smiju da se suoče sa Demokratama.

"Njihovo odsustvo je dokaz da ne govore istinu",ocijenio je Koprivica.

On je kazao da je Sporazum prekršio onaj "ko je rušio opozicionu vlast u Kotoru".

Istakao je da je Briselski plan kvalitativno unaprijedio poziciju opozicije i omogućio da svi građani dobiju pravo na slobodne izbore.

Koprivica je predložio bojkot rada Skupštine i svih izbora ako se ne realizuje Briselski plan i vlada građanskog jedinstva, odnosno, tehnička vlada.

Sastanku su ispred Demokratske Crne Gore prisustvovali Dragan Krapović, Danilo Šaranović, Mijomir Pejović, Momo Koprivica, Vladimir Jokić, Krsto Radović...

Sastanku su prisustvovali i Miloš Konatar i Zoran Mikić iz Građanskog pokreta URA, poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Pavićević, predsjednik Radničke partije Janko Vučinić, predstavnik Demosa Vuko Vlahović i nezavisni poslanici Anka Vukićević i Aleksandar Damjanović.

Sastanku nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijaldemokratske partije (SDP), a odsustvo su najavili i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović i predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Sporazum o budućnosti su 30. marta, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, potpisali poslanici crnogorske opozicije i predstavnici pokreta "Odupri se".

Potpisnici tog dokumenta traže ostavku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića, specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretena Radonjića i rukovodstva RTCG.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da nije siguran da će izmjene Odluke o sveobuhvatnoj reformi izbornih zakona pomoci da se odradi sve sto je predviđeno do 15.novembra.

On je kazao da želi osnaživanje priče o tehničkoj Vladi

Damjanović je istakao da ostaje na stanovištu da se bojkotuju svi izbori ako ne bude formirana tehnička Vlada.

Predsjednik Radnicke partije Janko Vučinić istakao je da su rješenja briselskog plana bolja u odnosu na ona koja je predviđao Odbor za reformu izbornog zakonodavstva, ali da mu fali što njime nije precizirano formiranje tehničke vlade.

"Moramo primorati DPS da pristane na formiranje tehničke Vlade",rekao je Vuinic. Ako ne bude tehnicke Vlade,kako je kazao,predstoje protesti.

Nezavisna poslanica Anka Vukićevic rekla je da bez tehničke Vlade nema izlaska na izbore.

"Bez tehničke Vlade kao kontrolnog mehanizma, to bi bio izlazak na unaprijed izgubljene izbore",kazala je Vukićević.

Govoreći o briselskom planu, poslanica SNP-a Danijela Pavićević je istakla da nam treba plan za Crnu Goru, navodeći da "bilo kakvo prisvajanje bilo čega ne vodi ničemu dobrom".

Predstavnik GP URA Miloš Konatar rekao je da je pred opozicijom zajednički rad na uslovima da budući izbori budu slobodni. Istakao je da ta partija stoji iza svih stavki u Sporazumu o budućnosti.

Predstavnik Demosa Vuko Vlahović kazao je da ostaju privrženi jedinstvu opozicije.

On je rekao da su preko predsjednika partije ranije predlagali da se vlasti pošalje zahtjev za formiranje Vlade građanskog jedinstva, ali da za to nisu dobili punu podršku opozicije.

Dejan Pejović iz pokreta "Odupri se" rekao je da su građani učinili što je do njih iako se nije došlo do cifre od 50.000 učesnika na protestima.

"Ako opozicija želi smjenu vlasti mora biti zajedno, a međusobne razmirice staviti ad acta do smjene režima", kazao je Pejović.

Omer Šarkić iz pokreta "Odupri se"kazao je da je cilj sastanka da se prekinu svađe opozicije.

"Svađe vode do toga da se nista u društvu ne promijeni. Građani traže programe izlaska iz krize ",kazao je Šarkić.

Istakao je da se zalažu za formiranje Vlade izbornog jedinstva do 1.decembra.

Bonus video: