SDP neće rušiti Jokića ako raspiše referendum

Traže da se građani pitaju o gradnji vezova za kruzere
4508 pregleda 7 komentar(a)
Jokić, Foto: Opština Kotor
Jokić, Foto: Opština Kotor
Ažurirano: 21.04.2019. 08:55h

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) odustaće od razrješenja predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića ukoliko on prethodno podrži raspisivanje referenduma o izgradnji vezova za megakruzere u tom gradu. To se, između ostalog, navodi u Predlogu za prevazilaženje političke krize u Kotoru koje je stranka Ranka Krivokapića uputila gradonačelniku Kotora.

“Pozivamo predsjednika opštine Kotor da sa svojom partijom do 23. aprila podrži raspisivanje opštinskog referenduma u Kotoru sa pitanjem - Da li ste da se dogradi LUŽA (operativna obala Luke Kotor) za vez megakruzera? Pozivamo ga da dostavi Skupštini opštine Kotor na odlučivanje odluke iz njene nadležnosti koje je sam donio u njeno ime na Skupštini akcionara Luke Kotor, kako bi se o njima SO mogla izjasniti, a građani upoznati sa aktima koji su donešeni u njihovo ime. Tražimo da se javno obaveže da će odmah podnijeti ostavku u slučaju da većina građana na referendumu odgovori sa “NE” ili bilo kojeg zahvata u akvatorijumu bez zakonskih preduslova i saglasnosti UNESCO-a”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Lokalni parlament u Kotoru trebalo bi u srijedu da raspravlja o inicijativi za razrješenje Jokića, koju su podnijeli odbornici SDP-a, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Hrvatske građanske inicijative (HGI). Oni su naveli da Jokić treba da bude smijenjen zbog “nesprovođenja strateškog plana razvoja grada, uzurpiranja ovlašćenja Skupštine i samovlasnog donošenja štetnih odluka”. Oni su Jokiću zamjerili što je, bez saglasnosti lokalnog parlamenta, u ime Opštine glasao za ugovor o dodjeli prvenstvene koncesije za upravljanje kotorskom lukom u narednih 12 godina. Jokić je optužio SDP da tom inicijativom ruši opoziciono jedinstvo i pokušava da preda grad DPS-u, navodeći da je sve odluke donosio u skladu sa zakonom.

U Predsjedništvu SDP-a očekuju da Jokić podrži njihov predlog za rješavanje krize u Kotoru.

“U cjelosti podržavajujući osnovanost primjedbi kotroskog SDP-a koji je uporno i javno iznosio posljednih godinu i po dana, Predsjedništvo SDP-a poziva odbornike da u slučaju validnog prihvatanja ove ponude, odustanu od glasanja za razrješenje na sjednici SO zakazanoj za 24. april godine i pruže mu još jednu šansu da ispravi greške i štetu koju je učinio.

Ukoliko Jokić odbije poziv da građani odlučuju o pitanjima koja dugoročno utiču na Kotor, ili nastavljajući da krije odluke onemogući da se SO izjasni o pitanjima iz sopstvene nadležnosti koje je preuzeo, nećemo dozvoliti da sopstvene nezakonitosti dalje sakriva opozicionarstvom, kao što DPS pokušava lopovluk prikriti patriotizmom”, navodi se u pozivu predsjedništvu SDP-a.

Bonus video: