Selaković: Argumentacija Đukanovića pravno neosnovana, nije validna - Vijesti.me
O NAVODIMA PREDSJEDNIKA CRNE GORE

Selaković: Argumentacija Đukanovića pravno neosnovana, nije validna

"Period od 1986. do 2000. godine se u najvećem dijelu poklapa sa periodom njegove vlasti u Crnoj Gori, a upravo ta vlast donosi, sprovodi i kontroliše primjenu samih propisa", ističe Selaković

Selaković
Selaković (Foto: Betaphoto)

Pravnik i generalni sekretar predsjednika Srbije, Nikola Selaković, osporio je danas argumentaciju predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića u prilog Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u i naveo da je sve što je Ðukanović iznio pravno neosnovano i da nije validno.

Reagujući na navode Ðukanovića, iznijete u intervjuu Tanjugu, da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirano u periodu između 1986. i 2000. godine, Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

"Posmatrati sve u uskim vremenskim okvirima, kao što čini Ðukanović, a ne osvrtati se na ono što su bili važeći pravni propisi u vrijeme kada je određena imovina postajala crkvena, nije nešto što može da bude validna i validna pravna argumentacija", rekao je Selaković za Tanjug.

Dodao je da je prije perioda o kojem govori Ðukanović, vladao komunistički režim za koji se, kaže, zna kako je postupao prema crkvi, a naročito prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Selaković ističe da su se upravo po tom pitanju oglašavala neka od najrelevantnijih međunarodnih pravnih tijela, od Savjeta Evrope do Venecijanske komisije, i pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, a prije svega imovine SPC.

"Važno je da se pravno napomene da se ne može uzurpirati nešto što je vaše, što je postalo vaše prije mnogo vjekova, što je Crkva kao svojinu stekla donacijama, prilozima ktitora, vladarskim poveljama, poklonima i to u skladu sa važećim zakonima i pozitivnim pravnim propisima", napominje Selaković i dodaje da je posebno zanimljiv period koji Ðukanović navodi u argumentaciji.

"Period od 1986. do 2000. godine se u najvećem dijelu poklapa sa periodom njegove vlasti u Crnoj Gori, a upravo ta vlast donosi, sprovodi i kontroliše primjenu samih propisa", zaključuje Selaković.


Vidi sve komentare