Siništaj: Od glasanja poslanika će zavisiti savezi

“Malesiji bi se morala dati veća ovlašćenja, jer se Gradska opština Tuzi pokazala nefunkcionalnom,” kazao je
98 pregleda 15 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Vaselj Siništaj, Foto: Luka Zeković
Genci Nimanbegu, Vaselj Siništaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.10.2015. 19:03h

Zakonsko rješenje prema kojem se Malesiji daje status opštine u okviru Glavnog grada najbolji je model koji se trenutno može dobiti, smatra predsjednik Građanske inicijative Vaselj Siništaj.

On tvrdi da su se Malesiji morala dati veća ovlašćenja, jer se Gradska opština Tuzi pokazala nefunkcionalnom. Siništaj je kazao da od predstavnika vlasti i opozicije u Skupštini očekuje da podrže izmjene seta zakona kojima se Malesiji daje status opštine.

"Nema spremnosti za punopravnu opštinu, jer smo pokušavali. U ovom trenutku sve se svelo na lobiranje da se zakoni usvoje u parlamentu. Ako neko misli da može dobiti punopravnu opštinu, ima u skupštinskoj proceduri inicijativu koju smo pokrenuli Genci Nimanbegu i ja, pa neka izvole i glasaju. Hoćemo da se, nakon 25 godina, imenom i prezimenom svaki poslanik izjasni o opštini pa da znamo sa kim sjutra da imamo posla", rekao je Siništaj.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke predložili su izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Glavnom gradu i lokalnoj samoupravi, kojima se predviđa formiranje novih opština u okviru Glavnog grada. Izmjenama zakona, između ostalog, predviđeno je da nove opštine određuju budžet i ubiraju poreze na svojoj teritoriji. Podršku zakonu, osim predlagača, najavila je i Socijaldemokratska partija dok se opozicija, Demokratski savez i Forca nijesu izjašnjavale o predlogu zakona.

Siništaj je najavio amandmane na zakone, kako bi eventualne sporove između opštine i Glavnog grada rješavao Upravni sud, umjesto glavnog administratora.

Siništaj podsjeća da u vlasti nije bilo spremnosti za formiranje punopravne opštine.

"Kako god da okrenete, ovo je opcija koja je u bilo kom smislu bolja od gradske opštine. Bolje je pravno, politički i socijalno rješenje od onoga što imamo sad. Biće onih koji će tvrditi da smo takvom opštinom dobili više od ostalih, ali ne zaboravite da smo imali i manje od svih drugih", kazao je on.

Ne znamo gdje je Grad prošle godine potrošio naš novac

Siništaj je rekao i da će albanski predstavnici u parlamentu tražiti da novoj opštini bude garantovan operativni budžet.

"Gradska opština Tuzi je preko svog računa prošle godine realizovala samo 25 odsto budžeta. Za sve ostalo niti zna predsjednik GO Abedin Adžović niti šef lokalnog parlamenta Fadilj Kajošaj. Za skoro 70 odsto novca ne znamo kuda niti na šta je pošao", tvrdi Siništaj.

Bonus video: