Skupština: Metodologija MANS-a nedostatna, javnost netačno informisana

"U Izvještaju MANS-a analiziran je period od novembra 2017. godine do aprila 2018. godine i od maja do oktobra 2018. godine, što ukazuje da su preskočeni oktobar 2017, novembar i decembar 2018. godine"
656 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Skupštine u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada Skupštine u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Ono što je iznenadilo u dva posljednja MANS-ova Izvještaja je korištenje nedostatne i u najmanju ruku upitne metodologije koja je, inače mjerljive i opipljive rezultate, učinila netačnim i na taj način dovela javnost u zabludu, na više nivoa, navodi se u reagovanju Skupštine Crne Gore na podatke koje je MANS juče objavio.

Iz Skupštine pojašnjavaju da se redovno zasijedanje u crnogorskom parlamentu odvija dva puta godišnje, u skladu sa Ustavom, prvo redovno zasijedanje počinje prvog radnog dana u martu i traje do kraja jula, a drugo prvog radnog dana u oktobru i traje do kraja decembra.

"U Izvještaju MANS-a analiziran je period od novembra 2017. godine do aprila 2018. godine i od maja do oktobra 2018. godine, što ukazuje da su preskočeni oktobar 2017, novembar i decembar 2018. godine, kada traju redovna plenarna zasijedanja, a analizirani su vremenski periodi kada nema redovnih plenarnih sjednica - avgust i septembar 2018. godine, što metodologiju rada u najmanju ruku čini upitnom", navodi se nadalje u reagovanju.

"Istina je da je u toku perioda od 1. janura do 31. decembra 2018. godine održano 20 sjednica redovnog zasijedanja i tri sjednice vanrednog zasijedanja. Od toga, prvo redovno zasijedanje je trajalo ukupno 159 sati, 5 minuta i 46 sekundi podijeljeno u 35 dana (nisu uračunate sjednice koje su održane na Cetinju). Tokom drugog redovnog zasijedanja, radilo se 122 sata, 17 minuta i 47 sekundi (nije uračunata sjednica koja je održana na Cetinju)."

Iz Skupštine preciziraju da je prvo vanredno zasijedanje trajalo 10 sati, 9 minuta i 5 sekundi u jednom danu. Drugo vanredno zasijedanje 8 sati, 2 minuta i 45 sekundi, a treće 1 sat, 43 minuta i 42 sekunda u jednom danu (iskazano vrijeme se odnosi na period dok poslanici govore, odnosno, ne računa se vrijeme dok je pauza).

Podsjećaju da su prošle godine, održane i tri sjednice na Cetinju i to- Prva sjednica Prvog redovnog zasijedanja, Sedma sjednica Prvog redovnog zasijedanja (proljećnjeg) zasijedanja i Prva sjednica Drugog redovnog (jesenjeg) zasjedanja.

MANS-ov Izvještaj, dodaju, ne prepoznaje kontrolnu funkciju Skupštine koja se, između ostalog, vrši kroz institute premijerskog sata i poslaničkih pitanja.

"Tokom 2018. godine, održano je ukupno osam posebnih sjednica Skupštine posvećenih premijerskom satu (tri sjednice) i poslaničkim pitanjima (pet sjednica). Tim povodom, predsjedniku Vlade je postavljeno 38 pitanja, a članovima Vlade 307 pitanja".

MANS-ov Izvještaj, tvrdi se u reagovanju Skupštine Crne Gore, faličan je i u dijelu analize rada na amandmanima jer ih tretira jedino kroz rad u plenumu, ne vodeći računa da se o amandmanima raspravlja na sjednicama radnih tijela.

Tačni podaci ukazuju da su radna tijela u kojima rade poslanici od 1. januara do 30. novembra 2018. godine radila intenzivno i to:

Pojašnjavaju da su radna tijela održala ukupno 242 sjednice u trajanju od 236 sati i 32 minuta, u okviru kojih su održana i dva kontrolna i 24 konsultativna saslušanja.

Takođe, u pojedinačnom ocjenjivanju takozvanog indeksa „aktivnosti“ poslanika, nije metodološki ispravno mjeriti rad predsjednika i potpredsjednika Skupštine Crne Gore sa ostalim poslanicima jer oni predsjedavaju sjednicima, što takođe predstavlja rad koji ne može imati i polemički karakter, što rad poslanika podrazumijeva, a što u spornom Izvještaju analitičari prenebregavaju, tvrdi se u reagovanju.

"Sporni Izvještaj MANS-a ne prepoznaje ni statistiku koja se bavi međunarodnim aktivnostima poslanika, koje su takođe dio njihovih redovnih poslova. Poslanici su u izvještajnom periodu imali veliki broj aktivnosti u okviru stalnih delegacija pri Parlamentarnoj skupštini NATO, Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, Stalnoj delegaciji pri PSSE, Stalnoj delegaciji pri Parlamentarnoj skupštini SEECP, Stalnoj delegaciji pri CEI PD, Jadransko jonskoj inicijaivi i COSAP-u i drugim oblicima multilateralnih saradnji na parlamentarnom nivou".

"S druge strane, Služba Skupštine Crne Gore analizira rad poslanika i radnih tijela i egzaktni podaci se objavljuju svake godine u godišnjim izvještajima. Međutim, aktivisti i analitičari MANS-a ne samo da nisu prisustvovali svim sjednicima radnih tijela, niti su citirali podatke iz zvaničnih Izvještaja, već se nisu pozvali ni na Zakon o slobodnom pristupu informacijama kako bi zatražili podatke neophodne za sačinjavanje istinitog i nepristrasnog dokumenta", zaklkjučuje se u ragovanju Skupštine Crne Gore.

Bonus video: