Smijenjen Vladimir Jokić, ostaje vršilac dužnosti do izbora nasljednika

Za odluku glasali odbornici SDP-a, DPS-a, SD-a, HGI i LP
20649 pregleda 93 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Opština Kotor
Vladimir Jokić, Foto: Opština Kotor
Ažurirano: 24.04.2019. 14:53h

Predsjedniku Opštine Kotor, Vladimiru Jokiću, danas je izglasano nepovjerenje glasovima 18 odbornika SDP-a, DPS-a, SD-a, HGI i LP.

Smjenom Jokića Opština Kotor je praktično "obezglavljena" jer u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi nije imenovan vršilac dužnosti predsjednika Opštine nakon što je gradonačelnik razriješen, tako da on ostaje vršilac dužnosti do izbora novog ili uvođenja prinudne uprave.

Predsjedavajući sjednicom Željko Avramović (DPS) saopštio je da predlaže svima da odluku mirno prihvate.

Inicijativu za smjenu Jokića pokrenula je SDP, koalicioni partner sadašnje vlasti u Kotoru, a predlog su podržale DPS, SD i HGI i LP.

Tu dužnost jedino su mogli preuzeti potpredsjednici ali je Ljiljana Popović Moškov (URA) prije nekoliko dana podnijela ostavku, a ostavku je najavio i Mišo Samardžić (PzP).

Jokić je prije nego što su ga odbornici smijenili danas sam razriješio dužnosti potpredsjednika opštine Branka Nedovića (SDP), kojeg je ta partija uz podršku opozicionih DPS, SD, HGI i LS namjeravala da ustoliči u Jokićevu fotelju.

Nova skupštinska većina koju čini SDP, zajedno sa DPS, SD, LP i HGI zbog Jokićeve smjene Nedovića bila je prinuđena da povuče sa dnevnog reda skupštine odluku o postavljaju Nedovića za v.d. predsjednika Opštine pa je sjednica okončana i kako se čulo biće naknadno nastavljena nakon okončanja dogovora između tih partija.

Predsjednik kluba odbornika DPS Željko Avramović zaključujući sjednicu apelovao je na Jokića i kako je kazao "sve ostale zaposlene u Opštini koje je Jokić doveo" da bez pogovora prihvate odluku Skupštine da smijeni gradonačelnika i da, kako je kazao "to shvate ozbiljno i ne prave ništa što bi podlijegalo krivičnoj odgovornosti".

Ostaje dilema da li su današnje odluke SO Kotor pravno valjane obzirom da su donešene nakon što je predsjednica parlamenta Dragica Perović konstatovala da nisu ispunjene form,alno prtavne pretpostavke da sjednica počne i da dnevni red bude dopunjen naknadno predloženom odlukom o određivanju v.d. predsjednika Opštine zbog čeka je Perović zvanično prekinula sjednicu i dala pauzu na neodređeno vrijeme.

Uprkos tome odbornici SDP-a i opozicije sami su nakon toga nastavili sjednicu dajući ovlašćenje najstarijem odborniku Jovu Suđiću (DPS) da bude predsjedavajući što on nije uradio već je "ovlašćenje" za predsjedavanje sjednicom prenio na predsjednika kluba odbornika DPS-a Željka Avramovića.

Bonus video: