Srzentić: Morate bolje, dobili ste 960.000 eura

"Morate se unutar preduzeća racionalizovati i domaćinski odnositi... Onda ćete imati podršku svih za korekciju cijena koja mora biti skromna i ne smije opteretiti budžet građana. Morate povećati broj onih koji plaćaju vaše usluge", poručio je gradonačelnik direktorici preduzeća Nedeljki Orlandić
111 pregleda 0 komentar(a)
SO Bar, sjednica, Foto: Radomir Petrić
SO Bar, sjednica, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 10.05.2017. 07:47h

Barska Skupština usvojila je juče program rada firme “Komunalne djelatnosti“, ali su prvi put u 21. vijeku pljuštale kritike sa svih strana, pa i sa vrha vlasti.

Predsjednik Opštine Zoran Srzentić rekao je da zaposleni ulažu ogroman trud da grad bude čist, ali da svakodnevno niču divlje deponije.

On je poručio da “ne možemo za sve kriviti građane“.

“Morate podizati kvalitet rada, morate biti izloženi konkurenciji. Opština je prema preduzeću ispunila sve obaveze i za ovu i za prošlu godinu prema dostavljenom programu - dobili ste 960.000 eura. Morate se unutar preduzeća racionalizovati i domaćinski odnositi... Onda ćete imati podršku svih za korekciju cijena koja mora biti skromna i ne smije opteretiti budžet građana. Morate povećati broj onih koji plaćaju vaše usluge”, poručio je gradonačelnik direktorici preduzeća Nedeljki Orlandić.

Srzentić je poručio i da se mora ići na zamjenu kontejnera i da Baru “priliče podzemni kontejneri za organski otpad”.

Ocijenio je da je neophodno da se organski i selekcioni otpad dovede u odnos 50:50.

“U Evropi samo 20 odsto otpada ide na deponiju, sve ostalo je dohodak, a mi to bacamo. Moramo ići na selekciju otpada i tamo gdje se on stvara”, rekao je Srzentić .

Kazavši da nakon transformacije iz JP u DOO u Komunalnom „ne ide kao ranije“, predsjednica kluba DPS-a Branka Nikezić istakla je da treba povesti računa o izgledu grada.

“Dajte da isforsiramo što prije da grad sine“.

Dejan Đurović (DF) rekao je da je percepcija da grad više nije čist “kako bismo svi željeli“.

Savo Vujošević (DEMOS) je pitao zašto na Topolici i u Mrkojevićima ima isti broj sijalica ulične rasvjete, zašto nema novca za nove sadnice i ukazao da je „ogromna“ rashodna stavka od 330.0000 eura za gorivo.

Savo Pavlović (SD) je pitao zašto i dalje nema nadstrešnice oko kapele na Belvederu i zašto se ne rješava problem lutajuće stoke zbog koje pojedini djelovi Bara „djeluju kao da smo Indija“.

“Cijena grobnog mjesta na Gvozden brijegu je 4.000 eura i to je izuzetno skupo. Pošto Opština plaća uličnu rasvjetu, treba napaviti projekat solarnog osvjetljenja kao u Prijestonici”, rekao je Pavlović.

Orlandićeva je odgovorila da se komunalci „žestoko bore“ i sa kabastim i sa drugim otpadom, ali da nema efekta jer svaki dan niču divlje deponije.

Upozorila je da sav pada u vodu jer je veoma nizak stepen naplate, a u preduzeću, kako je rekla, nerado posežu za utuživanjima i naplatom preko izvršitelja.

“Naše cijene su iz 2009. a u međuvremenu je otvorena Možura na kojoj plaćamo odlaganje otpada. Manje je lokacija za kontejnere jer ih građani neće ispred svojih kuća. Nadstrešnice nema bez odobrenja arhitekte. Više od 50 odsto prostora je pokriveno štednim sijalicma. Uredićemo zelena ostrva, drobilicu za baštenski otpad i drugu opremu nabavićemo kad obezbijedimo novac. Nemamo zaostalih plata, prijavili smo obrazac u Fond PIO za 2016. prije vremena”, istakla je direktorica.

Bonus video: