Stoltenberg: Pomogli smo Crnoj Gori, vidjećemo što još možemo da uradimo

Generalni sekretar NATO je pojasnio da je za koordiniranje neophodne vojne podrške u suočavanju sa krizom zadužen vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, Tod Volters
12645 pregleda 54 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: AP
Stoltenberg, Foto: AP
Ažurirano: 14.04.2020. 13:00h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je kazao da su Holandija i Turska već pomogle Crnoj Gori, ali da će na sastanku ministara odbrane biti više riječi o tome kako pomoći zemljama članicama, među kojima je i naša država.

"NATO je dosta ranije počeo da odgovara na krizu i mjere su bile već u primjeni u januaru i februaru i mnoge NATO članice i Agencija za nabavke su pomogle u medicinskoj opremi. To se odnosi i na Crnu Goru," kazao je on na konferenciji za novinare uoči sjutrašnjeg sastanka ministara odbrane zemalja članica.

Sastanak će biti održan putem zaštićene telekonferencije.

Pojasnio je i da je za koordiniranje neophodne vojne podrške u suočavanju sa krizom zadužen vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Tod Volters.

"Od toga će i Crna Gora imati korist. Holandija je već odlučila da pruži pomoć u transportu medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru, Turska je takođe donirala medicinsku opremu vašoj zemlji. Trenutno pokušavamo da identifikujemo gdje imamo viška zaliha i medicinske opreme, i kroz kapacitetie avio prevoza pomognemo saveznicima. To to je uloga NATO koordinacije i direktne podrške," rekao je Stoltenberg.

On je kazao i da kada je neka zemlja pogođena nekom prirodnom katastrofom, sve zemlje članice pomažu toj zemlji.

Međutim, istakao je, u ovom trenutuku su pogođene sve zemlje i svi su fokusirani na nacionalne potrebe.

Na tom sastanku, ministri odbrane, među kojima je Predrag Bošković, odlučiće šta se više može uraditi da se sačuvaju životi.

Na sastanku će ministri razgovarati i o izazovu koji predstavljau dezinformacije koje se odnose na COVID-19.

Generalni sekretar kazao je na konferenciji da je NATO reagovao od početka krize.

Istakao je značaj saradnje članica.

"NATO saveznice sarađuju kako bi širom zemlje avionima prenosile ključne potrepštine. Stotine tona medicinske opreme donirano je i dostavljeno. Saveznice razmjene zdravstvene eskpertize," istakao je on.

Dao je više primjera tih aktivnosti, navodeći da je su Češka, Mađarska, Holandija, Norveška, Slovenija, Turska i SAD poslale medicinsku i finansijsku podršku Sjevernoj Makedoniji, da je preko NATO centra omogućenoa da se isporuči danska pošiljka respiratora u jednu poljsku bolnicu u Italiju, a njemačka pošiljka u Španiju.

Dodao je da je Turska isporučila zalihe medicinske opreme saveznicama i partnerima širom Balkana, među kojima je i Crna Gora.

"I radimo na isporuci inovativnih rješenja, uključujući respiratore u 3D štampi. Orućane snage saveznica takođe pružaju suštinsku podršku civilnom odgovoru u našim zemlja, uključujući uz pomoć logistike i planiranja, poljskih bolnica i brodova, transporta pacijenata, vraćanja državljana iz inostranstva, diezinfekcije javnih površina i pri prelasku granica", istakao je generalni sekretar u Briselu.

"Pa naša Alijansa pomože da se dobije prava podrška na pravim mjestima i u pravo vrijeme, pomažući našim zemljama da sačuvaju živote".

Bonus video: