Susret Pejanović Đurišić - Šemonijak: CG da bude važan faktor jačanja stabilnosti Evrope

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Pejanović Đurišić je upoznala sagovornika o aktivnostima koje Crna Gora i Ministarstvo preduzimaju na planu implementacije poruka koje su upućene sa NATO Samita u Velsu, ističući očekivanje pozitivne odluke u pogledu članstva Crne Gore do kraja godine
1 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Tomaš Šemonijak, Foto: Gov.me
Milica Pejanović Đurišić, Tomaš Šemonijak, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.06.2015. 19:13h

Crna Gora treba da bude dio strateškog pristupa transformacije bezbjednosnih struktura evroatlantske zajednice, čime će postati i važan faktor jačanja stabilnosti Evrope, ocijenjeno je u razgovoru ministarke odbrane Milice Pejanović Đurišić sa poljskim kolegom Tomašom Šemonijakom.

Pejanović Đurišić i Šemonijak sastali su se tokom konferencije GLOBSEC 2015 koja se održava u Bratislavi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Pejanović Đurišić je upoznala sagovornika o aktivnostima koje Crna Gora i Ministarstvo preduzimaju na planu implementacije poruka koje su upućene sa NATO Samita u Velsu, ističući očekivanje pozitivne odluke u pogledu članstva Crne Gore do kraja godine.

Ona je kazala da je efektuiranje politike proširenja NATO-a značajno ne samo za Crnu Goru, ističući da kolektivna odbrana i vrijednosti koje dijele zemlje članice Alijanse predstavljaju rješenje za region zapadnog Balkana i njegovu stabilnost.

Šemonijak je, kako se navodi u saopštenju, pozdravio aktivnosti na integracionim procesima Crne Gore.

On je naglasio da, kada je riječ o stabilnosti južnog dijela Evrope odnosno evropskog dijela Mediterana, Poljska u potpunosti podržava viziju Crne Gore koja podrazumijeva njenu potpunu integrisanost u sistem evropske bezbjednosti.

Šeemonijak je istakao i da u kontekstu priprema narednog NATO samita, čiji će domaćin biti Poljska, poseban značaj imaju inicijative za adaptiranje i unaprjeđivanje postojećeg sistema bezbjednosti na nivou evroatlantske zajednice.

“Naveo ja da Crna Gora treba da bude dio takvog strateškog pristupa u transformaciji bezbjednosnih struktura, čime će postati i važan faktor jačanja stabilnosti Evrope”, kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić se u Bratislavi sastala i sa slovačkim ministrom za vanjske i evropske poslove, Miroslavom Lajčakom, kojem je zahvalila na podršci i partnerskom odnosu Slovačke, u svim fazama evropskih i evroatlantskih integracija.

Ona je ukazala na aktivnosti koje su do sada realizovane u ključnim oblastima za evroatlantski proces, ističući da je Crna Gora u kontinuitetu kredibilan partner čime na najbolji način dokazuje spremnost za članstvo u Alijansi.

Pejanović Đurišić je iskazala punu podršku Crne Gore inicijativama međunarodne zajednice u pronalaženju političkog rješenja za uspostavljanje mira i stabilnosti na istoku Evrope.

Lajčak je, kako se navodi, pozdravio reforme koje Crna Gora sprovodi u cilju dalje demokratizacije društva.

“Ukazao je da se, u vremenu punom izazova i prijetnji po stabilnost Evrope, stvaraju uslovi za konstruktivan bezbjednosni dijalog širom evroatlantskog regiona, i da članstvo Crne Gore u Alijansi predstavlja još jedan doprinos tim naporima”, kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić je o napretku Crne Gore u evroatlantskim integracijama, kao i očekivanjima u pogledu članstva u NATO, razgovarala i sa senatorom SAD Džonom MekKejnom, pomoćnikom generalnog sekretara NATO Alexandrom Veršboom, specijalnim savjetnikom predsjednika Vlade Velike Britanije Danijelom Korskim, kao i sa Patrikom Kelerom iz Konrad Adenauer Fondacije.

Bonus video: