Šušter: Detaljno iščitajte izvještaj OEBS-a

Da bi neko analizirao implementacije preporuka, kazao je portparol Socijaldemokrata, nije dovoljno da samo pročita preporuke od 22. do 24. strane, već je potrebno da detaljno iščita cijeli izvještaj i Studiju OEBS-a
72 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Šušter, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Stefan Šušter, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 19.01.2018. 20:19h

Demokrate nastavljaju fabrikovanje neistina u još jednom kancelarijskom saopštenju koje je i samo po sebi kontradiktorno, kazao je portparol Socijaldemokrata Stefan Šušter i poručio Demokratama da detaljno iščitaju izvještaj OEBS-a na koji se pozivaju.

Ivana Bojović, članica GO Mladih demokrata ranije je kazala da Šušter ničim nije demantovao tvrdnju Demokrata da je gruba neistina da su usvojene sve preporuke OEBS-a i izmijenjeni svi zakoni, osim Zakona o izboru odbornika i poslanika, zbog nepostojanja dvotrećinske većine.

"Prvo, očigledno da je potpisnik prethodnog kancelarijskog saopštenja u potpunosti razumio izreku “Nije sramota i nije šteta ne znati, ali i sramota je i šteta je pretvarati se da znaš ono što ne znaš” i naučio lekciju koju je odavno trebao, ali i ovo je za pohvalu. Drugo, nastavlja se fabrikovanje neistina u još jednom kancelarijskom saopštenju koje je i samo po sebi kontradiktorno. U jednom dijelu insistiraju da niti jedna preporuka iz segmenta medija nije implementirana, pa u istom saopštenju sebe koriguju i saopštavaju da samo ključna nije, mada i to nije naravno istina. Ako smo ih poštedjeli u prethodnom saopštenju jer nisu, kao što bi ozbiljna partija trebala da radi, prisustvovali radu na preporukama i intenzivnoj komunikaciji sa međunarodnim partnerima na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva, sada im ne možemo više tolerisati njihov nerad i (ne)namjerno neznanje," kazao je Šušter.

Da bi neko analizirao implementacije preporuka, dodaje on, nije dovoljno da samo pročita preporuke od 22. do 24. strane, već je potrebno da detaljno iščita cijeli izvještaj i Studiju OEBS-a kojom je analizirano stanje u Crnoj Gori na osnovu datog Izvještaja, te date zaključke o tome kako implementirati preporuke u odnosu na medije.

"Naime, preporuka koju partija SNP juniora pominje da nije implementirana u dijelu osnivanja novog proaktivnog nezavisnog tijela je upravo implementirana kroz izmjene zakona o elektronskim medijima, jer je sam OEBS konstatovao u svojoj studiji: „Uzimajući u obzir da su resursi i stručnost AEM dostupni, AEM treba da bude uključen u monitoring izbornog procesa i u propise na aktivniji i sistematičniji način … postoje razlozi da se vjeruje da model određen za upotrebu postojećeg regulatornog tijela kome se može dati odgovornost za pitanja tokom izbornog perioda, vjerovatnije bi bio najpodesniji za posebnost medijske političke scene u CG. Nova uloga AEM treba da je u skladu da ulogom i odgovornostima baziranim na ideji da je „medijski portfolio“ dio odgovornosti AEM, dok privremeni parlamentarni komitet treba da bude uključen - nezavisno od opštih izbornih procedura....“, što znači da nezavisno tijelo već postoji i da treba ojačati njegova ovlašćenja, što je učinjeno izmjenama zakona o elektronskim medijima," ističe Šušter.

Takođe, napominje on, preporuka koja se odnosi na definisanje političkog oglašavanja je implementirana izmjenama ovog zakona.

"Znači, sve preporuke koje se tiču medija su implementirane. Uostalom, na nacrte zakona pozitivan komentar je dao upravo i sam OEBS. Zato još jednom poručujemo da se umjesto konstantnog zamajavanja crnogorske javnosti, juniori i veterani SNP-a fokusiraju na optužbe ostatka (malo)građanske opozicije o njihovim nerealnim ambicijama, parcijalnim, providnim i sitnim kalkulacijama," zaključuje Šušter.

Bonus video: