Sveti Sinod SPC: Izbjeći političke i stranačke zloupotrebe narodnih okupljanja

Sveti Arhijerejski Sinod je još jednom apelovao na državne organe Crne Gore da budu svjesni "svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću" i da preispitaju svoj stav o vjerskim pravima i slobodama svojih građana i većinske crkve u Crnoj Gori
24017 pregleda 63 komentar(a)
Skup kod manastira Đurđevi Stupovi, Foto: Tufik Softić
Skup kod manastira Đurđevi Stupovi, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 04.01.2020. 15:14h

Usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti pravilnije bi bilo nazvati - Zakon protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, saopštio je Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Sinod je, kako je saopšteno, sa patrijarhom srpskim Irinejem na čelu, održao sjednicu u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu uz učešće arhijereja koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori; Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, Episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, Episkopom mileševskim Atanasijem i Episkopom zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem. Sednici su prisustvovali i vikarni episkopi remezijanski Stefan i dioklijski Metodije.

Usvojeni zakon su ocijenili antiustavnim i anticivilizacijskim.

"Sa žalošću je konstatovano da je donošenje ovog Zakona već izazvalo mnogobrojne negativne posljedice u Crnoj Gori i širem regionu. Sveti Arhijerejski Sinod sa Visokopreosvećenim i Preosvećenim arhijerejima izrazio je puno razumijevanje za opravdanu uznemirenost vjerujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i dao punu podršku njegovom mirnom hrišćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi pomenuti već izglasani antidemokratski i diskriminatorski Zakon. Naime, ovim Zakonom se omogućava otimanje i skrnavljenje svetinjâ i gaženje zavještanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara koji su ih Bogu i Crkvi posvećivali, a ne bilo kojoj državi ili vlasti", navodi se u saopštenju Svetog Sinoda.

Poručuju da je neophodno da se izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe narodnih okupljanja u Crnoj Gori.

"Do sada se pokazalo da su svenarodna okupljanja, povodom rečene nepravde, imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se i ubuduće izbegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja. Očigledno je da pomenuti Zakon bez presedana produbljuje već postojeće podele i sukobe u crnogorskom društvu", dodaje se u saopštenju.

Sveti Arhijerejski Sinod je još jednom apelovao na državne organe Crne Gore da budu svjesni "svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću" i da preispitaju svoj stav o vjerskim pravima i slobodama svojih građana i većinske crkve u Crnoj Gori.

"Srpska Pravoslavna Crkva i njene eparhije u Crnoj Gori će svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi vjerska prava i slobode i istovremeno pozivati sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga po ovom nadasve važnom i osjetljivom pitanju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: