Svi za sto, pa na ulicu

Analitičar Dragiša Janjušević kaže da organizatori protesta, opozicija, NVO, sindikati i intelektualci treba zajednički da dogovore naredne korake, iz DF-a poručuju da ne pristaju ni na kakve ultimatume
12119 pregleda 157 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Boris Pejović
Sa protesta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.03.2019. 07:34h

Organizatori protesta nisu krizni menadžment u kojem je koncentrisana politička, ekonomska i svaka druga pamet u Crnoj Gori i sa njima za sto treba da sjednu predstavnici opozicije, sindikata, nevladinih organizacija i nezavisni intelektualci, kako bi zajedno napravili dokument o narednim koracima, ocijenio je politički analitičar Dragiša Janjušević.

Upitan da li protest može dati rezultata ukoliko svi opozicioni lideri i poslanici jasno i vidno ne stanu uz organizatore, Janjušević je “Vijestima” kazao da je opozicija za sada pomagala tehnički i logistički, organizujući prevoz građana iz drugih gradova i da je to ono što su organizatori protesta tražili.

On je ocijenio da su organizatori protesta tu da organizuju i kanališu opravdano nezadovoljstvo građana koje se ispoljava već dva mjeseca.

“Sljedeći potez trebalo bi da bude objedinjavanje svih struktura u društvu koje vide ovo kao krizni trenutak. To znači da pored organizatora protesta za istim stolom treba da bude ne samao opozicija, nego i sindikati, nezavisni intelektualci, nevladine organizacije.

Oni treba da generišu određeni dokument koji će se zvati sporazum o budućnosti, o narednim koracima, budućoj vladi, nekom kriznom menadžentu, ili kako god”.

Opozicioni poslanici u subotu se nisu pojavili na bini na protestu u Podgorici, iako su iz građanskog pokreta “Odupri se” nakon sastanka sa predstavnicima pojedinih opozicionih partija kazali da ih tu očekuju.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, od ideje da se poslanici popnu na binu odustalo se jer među okupljenima nisu bili svi predstavnici opozicije.

Iz građanskog pokreta “Odupri se” parlamentarnim opozicionim partijama prethodno su ponudili takozvani “Sporazum o budućnosti” kojim bi se, između ostalog, saglasili da će se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, prema kojem bi izbor ministara bio na paritetnoj osnovi - po trećina iz reda vladajuće većine, parlamentarne opozicije i nestranačkih ličnosti.

Iz Demokratskog fronta (DF) organizatorima je poručeno da na sporazumu treba raditi iz početka, a čelnici tog saveza nisu se pojavili na sastanku sa građanskim pokretom “Odupri se” u petak...

Iz DF- poručuju da su zadovoljni što su pomogli organizatorima da razumiju da se zajedništvo gradi dogovorom, ali i da ne pristaju na ultimatume.

“Oni su do sada u jednom užem društvu sastavljali tekstove i bez ikakvog pitanja dijelili uloge učesnicima političkog života u Crnoj Gori. Tako je i nama to društvo zapisalo šta bi mi to trebalo da uradimo, gdje da idemo, koje poteze da povlačimo i da prihvatimo to što su nam namijenili”, kazao je za “Vijesti” poslanik DF-a Jovan Vučurović.

On je istakao da “ako želite zajedništvo i pošten ortakluk, onda ne možete tako da postupate, nego se prvo dogovorite i taj dogovor učinite javnim”.

Sve ostalo su, dodaje on, ultimatumi.

“A nas dobro poznaju građani i znaju da kod nas nikad ničiji ultimatum nije prošao. Zato smo predložili da krenemo od bijelog papira i vjerujem da ćemo se lako dogovoriti, jer svi smo iskazali želju i ozbiljnu namjeru da ovaj režim mora da ode”, rekao je Vučurović.

Šef kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović kaže da je ponuda koju su organizatori protesta uputili opozicionim političkim subjektima u potpunosti prihvatljiva po svim tačkama. Istakao je da su za Demokrate prihvatljive i korekcije Sporazuma za budućnost koje organizatori protesta eventualno dogovore sa svim drugim parlamentarnim političkim subjektima i nezavisnim poslanicima.

On je ocijenio da politički subjekti moraju biti generatori energije, imajući u vidu da je ovo do sada bila ozbiljna generalna proba pred velike demokratske i evropske utakmice koje moramo da odigramo.

“Protesti su izbili u prvi plan, opoziciono biračko tijelo je homogenizovano i konsolidovano, građani su se pobunili, energija postoji, partijska infrastruktura je u funkciji jačanja i omasovljavanja protesta i spremni smo da nastavimo jačim i bržim tempom, jer su promjene nadohvat ruke”.

Bogdanović ističe da svi moraju dati sve od sebe da se sačuva građanski karakter i profil protesta, jer su upravo takvi “demotivisali i dezorijentisali diktatora”.

“Ono što su do sada uradili organizatori protesta zajedno sa političkim subjektima su rezultati šampionskog karaktera, a potvrda tome su najmasovniji i najmirniji protesti protiv vlast u posljednjih nekoliko decenija”.

Bogdanović kaže da su Demokrate kao i do sada spremne da pozitivno odgovore na sve tehničke, političke i organizacione zahtjeve organizatora protesta.

“Jer je dogovor sa njima potreba većinske, nezadovoljne i građanske Crne Gore. Odgovorno tvrdim da se od nas ne traži ništa što je antiopoziciono, antipartijski, neostvarljivo i nemoguće”.

Bogdanović: Mora se igrati timski

Bogdanović kaže da će Demokrate, dok god se iskreno igra utakmica protiv vlasti, biti na pozicijama na kojima su najpotrebniji.

“Jer mi dobro znamo da jedan najbolji svjetski igrač ne može igrati i dobiti utakmicu ni protiv najlošijeg lokanog tima, a kamoli protiv tima u kom igraju ozbiljni igrači. Zato moramo igrati timski, složno, pametno i odgovorno, jer se samo na taj način možemo izgraditi najtvrđi i najstabilniji zid protiv vlasti u kom svaka cigla mora biti na svom mjestu”, rekao je on.

Bonus video: