Tanok: Problematično nakon izbora, ali DIK potvrdio njihovu demokratičnost

"(...) CG ima još problema koji moraju biti riješeni u susret poglavljima 23 i 24, posebno u oblasti organizovanog kriminala i korupcije"
10 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 14:17h

U Crnoj Gori su, nakon predsjedničkih izbora, postojali određeni problemi ali je, prema riječima izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Čarlsa Tanoka, Državna izborna komsija potvrdila demokratičnost tog procesa.

Tanok je danas govorio na konferenciji u Strazburu, gdje je u toku sjednica EP na kojoj će biti predstavljena rezolucija o Crnoj Gori.

"CG ima i nesporazum oko granice sa Hrvatskom za koji se nadamo da će biti riješen prije ulaska u EU. Takođe, cilj CG je da, osim članstva u EU, bude član NATO-a"

Prema njegovim riječima, Crna Gora je, pored Hrvatske, koja treba uskoro da postane član Evropske unije (u julu), vodeća država u regionu.

"Poput svih država na zapadnom Balkanu, Crna Gora ima još problema koji moraju biti riješeni u susret poglavljima 23 i 24, posebno u oblasti organizovanog kriminala i korupcije", ocijenio je Tanok.

On je kazao da je Crna Gora ekološka država i ima veliki potencijal u turizmu.

Prema riječima Tanoka, postoji problem sa rješavanjem pitanja interno raseljenih osoba koji, kako je naveo, mora biti riješen.

"Crna Gora ima i nesporazum oko granice sa Hrvatskom za koji se nadamo da će biti riješen prije ulaska u EU. Takođe, cilj Crne Gore je da, osim članstva u EU, bude član NATO-a", kazao je Tanok.

On smatra da je crnogorski premijer, Milo Đukanović veoma iskusan, da ima dobar tim političara oko sebe koji su posvećeni evropskim integracijama.

"Ima još zabrinjavajućih stvari vezanih za pranje novca u bankarskom sistemu i korupciji", kazao je Tanok.

Crna Gora, dodao je on, djeluje kao regionalni koordinator u sukobima.

On je mišljenje i da Crna Gora ima benefite što Hrvatska postaje član EU i što ima već prevedeno zakonodavstvo.

Bonus video: