Tužilaštvo izviđa da li je Đukanović zakonito izabran za predsjednika

Zbog nesavjesnog rada u službi formiran krivični premet protiv predsjednika i članova DIK-a Budimira Šaranovića, Nataše Pešić...
22561 pregleda 24 komentar(a)
Šaranović i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Šaranović i Đukanović, Foto: Boris Pejović

Osnovno tužilaštvo u Podgorici formiralo je krivični predmet protiv predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Budimira Šaranovića za krivično djelo nesvjestan rad u službi, zbog sjednice na kojoj su proglašeni rezultati predsjedničkih izbora a na kojoj nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Pod istragom su i članovi DIK-a Nataša Pešić, Aleksandar Jovićević i Mersudin Dautović za isto krivično djelo.

Predsjednički kandidat dijela opozicije Mladen Bojanić podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu odmah prijavu, odnosno krajem aprila 2018. ali se o njoj nije još odlučilo, iako je trebalo da bude prioritetna.

Bojanić je u prijavi predložio da “zaustave Šaranovića i njegovih pet saučesnika u izvršenju krivičnog djela”. On je tada ocijenio da Šaranović sa saučesnicima istrajava u izvršenju krivičnog djela, što ugrožava pravni poredak, ali i pravnu i političku situaciju u Crnoj Gori.

Državna izborna komisija, a potom i Ustavni sud, odbili su njegove žalbe na neregularnost predsjedničkih izbora, na kojima je izabran kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

“Obavještavam vas da je u ovom tužilaštvu formiran krivični predmet protiv Šaranovića, Pešićeve, Jovićevića i Dautovića za krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 417 krivičnog zakonika, nakon što je Specijalno državno tužilaštvo, razmatrajući krivičnu prijavu koju ste podnijeli i prikupljena obavještenja, ocijenilo da nije učinjeno krivično djelo iz njegove nadležnosti”, navodi se u odgovoru Tužilaštva na zahtjev Mladena Bojanića.

Bojanić je juče rekao “VIjestima” da je “ovo je još jedna prilika Tužilaštvu da pokaže svoju nezavisnost i profesionalnost”.

“Poučen dosadašnjim iskustvom, nisam optimista iako i osnovci znaju da je šest od 16 manje od jedne polovine”, dodao je on komentarišući sastav DIK-a.

Nakon što je DIK, bez prisustva članova iz opozicije, odbio njegov prigovor na regularnost izbornog procesa, Bojanić je u prijavi upozorio da “Šaranović i njegovi saučesnici donose odluku o odbijanju prigovora iako nemaju kvorum za takve odluke i u kontinuitetu djeluju protivpravno”.

On je istakao i da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.

Šaranović je kasnije saopštio da je taj prigovor odbijen jer se on Državnoj izbornoj komisiji, saglasno zakonskim odredbama, može podnijeti samo protiv odluka opštinskih izbornih komisija, a o konkretnom prigovoru opštinske izborne komisije nijesu odlučivale. Nakon što je US odbio njegovu žalbu, Bojanić je podnio pritužbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog diskriminacije, povrede prava na pravično suđenje i na slobodne izbore.

Tražio je 100.000 eura za pravično zadovoljenje nakon što je Ustavni sud odbio ustavnu žalbu kojom je traženo poništenje rezultata izbora zbog zloupotrebe državnih resursa predsjedničkog kanidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i spornu oduku DIK-a.

Bojanić: Vidjeće se da li fingira samo ODT ili i Starzbur

Prilikom odlučivanja Evropski sud za ljudska prava će imati u vidu i to da li je država preduzela sve potrebne radnje da se slučaj proglašenja rezultata predsjedničkih izbora istraži.

Na pitanje da li to može imati veze sa pokretanjem krivičnog postupka u ODT, Bojanić kaže da će se pred Strazburom fingirati nezavisnost pravosuđa.

“A njihova reakcija će pokazati da li je na snazi opšte pretvaranje - naše institucije se pretvaraju da su nepristrasne a evropske birokrate da im vjeruju”, rekao je Bojanić.

Bonus video: