Tužilaštvo opet ispituje račune HGI

Tužilaštvo treba opet da provjeri navode o falsifikovanim putnim nalozima
563 pregleda 10 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2017. 19:10h

Vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković naložio je kotorskom tužilaštvu da ponovno provjeri prijavu o navodinim zloupotrebama u Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI).

Bivši funkcioner HGI Mato Marović je prije četiri godine optužio predsjednicu stranke i ministarsku bez portfelja Mariju Vučinović da je od 2007. do 2011. godine falsifikovanim putnim nalozima pronevjerila skoro 400 hiljada eura stranačkog novca.

"Vrhovno državno tužilaštvo utvrdilo je da u ovom predmetu osnovno državno tužilaštvo u Kotoru treba da preduzme dodatne radnje. S tim u vezi VDT je vratilo spise predmeta kotorskom tužilaštvu, uz Uputstvo o daljem postupanju, u kojem je navedeno koje konkretne radnje treba preduzeti kako bi se nakon toga donijela odluka u ovom predmetu. ODT u Kotoru, u skladu sa uputstvom, preduzima neophodne mjere i radnje”, kazala je “Vijestima” savjetnica za odnose sa javnošću VDT-a Dragana Unković Maljević.

Ona je kazala da je Stanković od tužilaštva u Kotoru tražio spise predmeta u kojem je zamjenica kotorskog tužioca Ljiljana Milić postupala po Marovićevoj krivičnoj prijavi.

Milićeva je nakon saslušanja Vučinovićeve i svjedoka, kao i nalaza dva finansijska vještaka, u oktobru 2013. godine odbacila prijavu. Ona je tada konstatovala da Vučinovićeva nije počinila to “niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”.

"Spisi ovog predmeta dostavljeni su VDT u Podgorici, kao tužilaštvu nadležnom da vrši neposredan nadzor nad radom tužilaštva u Kotoru, kako bi ocijenili da li je konačna odluka u predmetu pravilna i zakonita”, kazala je Unković Maljević, dodajući da je kotorskom tužilaštu naloženo preduzimanje dodatnih radnji prije donošenja odluke hoće li se protiv Vučinovićeve pokrenuti izviđaj.

U Službenoj zabilješci tužiteljke Milić, koju “Vijesti“ posjeduju, nekolicina saslušanih potvrdili je tada da su na njihova imena fiktivno pisani putni nalozi i uziman novac, ali pare nisu trošene na putovanja. Bivši član Središnjeg odbora Filo Biskupović je kazao da je potpisao sve putne naloge koji glase na njegovo ime i da je za nerealizovane putne naloge podizao novac koji je “upotrebljen uglavnom za finansijsku podršku članovima stranke”.

Nekadašnji visoki funkcioner HGI Miroslav Marić je tada rekao da je dobio po 20 eura na osnovu dva putna naloga za službena putovanja, ali da mu nije poznato ko je u njegovo ime potpisivao putne naloge za koje nije dobijao novac niti putovao.

U dokumentu kotorskog tužilaštva se navodi da je sekretarica stranke Danijela Biskupović rekla da je pisala putne naloge po nalogu Vučinovićeve, da je novac podizala predsjednica stranke a da se on pravdao preko putnih naloga.

Ona je tada kazala da je u ime članova HGI ona potpisivala putne naloge uz odobrenje Vučinović. Vučinovićeva je u tužilaštvu tvrdila da je novcem raspolagala na osnovu odluka nadležnih organa stranke, ističući da su sve naloge usvojili partijski organi. Ona je tada rekla da je to potvrđeno brojnim kontrolama i revizijama od DIK, DRI i nezavisnog revizora.

Navodi se i da dva sudska vještaka u dokumentaciji nisu mogli naći tragove da su stranački organi HGI ikada donosili odluke u vezi sa spornim kretanjima gotovog novca. Oni su utvrdili da je iz stranačke kase podignuto 395.400 eura, od čega je “pravdano 298.687, eura, a izvršen povraćaj iznosa od 104.712,20 eura”.

Bonus video: