Udara li Hojt Ji na Đukanovića?

Iz DPS-a nisu odgovorili kako komentarišu kritike SAD i da li se u njima pronalaze, s obzirom na to da su na vlasti u Crnoj Gori 27 godina
63 pregleda 45 komentar(a)
Brajan Hojt Ji, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Brajan Hojt Ji, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2017. 15:04h

Visoki američki zvaničnik za Balkan Brajan Hojt Ji ocijenio je sramnim blago ponašanje Evrope prema korumpiranim liderima u regionu, a u opoziciji su saglasni da se ova kritika odnosi i na bivšeg premijera Mila Đukanovića.

“Mislim da je ponekad sramno da su politički lideri na Balkanu, bez obzira na njihovo neodgovorno ponašanje, dobrodošli u mnogim evropskim prijestonicama, kao da ne postoji ništa loše u tome što oni rade. Ako građani te države vide da njihovi lideri mogu održati sastanke na najvišim nivoima u evropskim prijestonicama ili u Vašingtonu, onda oni donose zaključke. Ako ti lideri nisu dobrodošli u određenim mjestima i razlozi za to su jasni, onda mislim da to može biti motivišući faktor”, kazao je Hojt Ji - zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić rekao je da ta poruka odražava stav o liderima na Balkanu koji imaju mračnu političku prošlost.

“Takav politički kameleon kao partner sada već predstavlja opterećenje i za američku administraciju i za samu Evropsku uniju. Izjave, ponašanje i postupci lidera DPS-a u posljednjem periodu su samo odraz pritiska međunarodne zajednice koji evidentno postoji. Suočen sa činjenicom da i javno i tajno dobija signale kako više nikome nije poželjan partner, on pojačava svoju političku retoriku ne bi li sebe još jednom predstavio kao jedinog zaštitnika države”, kazao je Radovanić za “Vijesti”.

Đukanović je prošle nedjelje kritikovao EU, jer je, prema njegovim riječima, sva otvorena pitanja ostavila otvorenima, navodeći da je njena politika dobila konkurenciju kroz interese Rusije, Kine i Turske.

Sekretar URA kazao je da ne treba zaboraviti i da se prilikom dvodnevne posjete Crnoj Gori potpredsjednik SAD Majk Pens sastao sa liderima građanske opozicije, ali nije i sa liderom vladajuće partije.

“Što je dovoljan pokazatelj šta američka administracija misli o njemu. Nakon svega što je uradio za vrijeme svog političkog života, signali su nedvosmisleno jasni i precizni, a oni govore da je vrijeme za političku penziju,” kazao je Radovanić.

Iz Demokratske Crne Gore saopštili su da razumiju diplomatsku praksu i mnoge običaje sa tim u vezi, pa i onaj - da se neki put morate sastati sa nekim sa kime ne biste.

“Ali i nama je nejasno kako je moguće da u demokratskim i uređenim društvima i državama mogu biti dobrodošli oni lideri koji svađaju, dijele, šire nacionalističku i ratno-huškačku histeriju, otpuštaju politički nepodobne, čerupaju i otimaju”, kazala je za “Vijesti” Ivana Vujović, nositeljka izborne liste Demokrata na Cetinju.

Vujović je dodala da je region prepun neodgovornih lidera, ali da je u svim državama nakon pada Berlinskog zida vlast više puta mijenjana, jedino se to u Crnoj Gori još nije dogodilo.

“Zato što Crna Gora ne samo da ima neodgovornog lidera, već i klasičnog diktatora”, rekla je.

Iz DPS-a nisu odgovorili kako komentarišu kritike SAD na račun balkanskih lidera i da li se u njima pronalaze, s obzirom na to da su na vlasti u Crnoj Gori 27 godina.

Bonus video: