URA bojkotuje izbore u Tivtu

"URA čvrsto drži prncipe, zbog toga i poštujemo Sporazum za budućnost koji smo potpisali pred građanima, a koji je zaboravljen od većine opozicionih partija"
12715 pregleda 75 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Građanski pokret URA neće učestvovati na izborima u Tivtu zbog toga "što uslovi za slobodne, demokratske fer i slobodne izbore ne postoje ni u tom gradu ni na državnom nivou".

To je odlučeno na sjednici lokalnog odbora ove partije u Tivtu nakon što su obavljene konsultacije sa rukovodstvom stranke.

Ranije je Predsjedništvo ove stranke odboru u Tivtu sugerisalo isto, da se na lokalne izbore ne izlazi jer uslovi za to ne postoje "i gori su od onih koji su bili 2016. godine".

"Kao decentralizovana partija ostavili smo krajnju odluku našem lokalnom odboru u Tivtu i oni su odlučili da ne izlaze na izbore. Imaju našu potpunu podršku za takav potez", kažu iz URE.

Iz lokalnog odbora URA u Tivtu na sjednici je zaključeno da će URA bojkotovati ove izbore jer ne želi da daje legitimitet krađi i prevarama vladajućih partija na lokalu.

"Uslovi za održavanje izbora su mnogo gori u odnosu na one 2016. godine jer se u javnosti pojavilo bezbroj afera koje potpuno delegitimišu vladajuće partije na lokalu i u državi. Bez epiloga takvih afera u Crnoj Gori nema slobodnih izbora i ne treba im davati legitimitet. Izborno zakonodavstvo nije unaprijeđeno, a većina institucija koje trebaju da nadgledaju i sprovode izborni proces (ASK, Državna izborna komisija, Vrhovno državno tužilaštvo), trenutno su u v.d. stanju", kazali su u tivatskoj URI.

Oni su na kraju pozvali opoziciju da prestanu sa davanjem legitimiteta kriminalu, krađi i korupciji na izborima u Crnoj Gori.

"URA čvrsto drži prncipe, zbog toga i poštujemo Sporazum za budućnost koji smo potpisali pred građanima, a koji je zaboravljen od većine opozicionih partija. URA je jedina partija koja je u potpunosti ostala u bojkotu državnog parlamenta, pa nemamo nikakav problem da budemo i jedini koji će bojkotovati izbore u Tivtu. Treba da se izborimo za fer i demokratske opšte izbore, dakle na svim nivoima u jednom danu i temeljnu reformu izbornog zakonodavstva. Davanjem legitimiteta ovakvim izbornim procesima u režiji DPS-a i njegovih satelita aminujemo krađu, lopovluk, kriminal i korupciju kao zvaničnu državnu politiku“, navode u URI..

Dodaju da su svjesni da bojkot ne može dati rezultate ako u njemu ne učestvuju sve relevantne opozicione grupacije.

"Ukoliko kolege iz opozicije odluče da nastupe na izborima u Tivu mi im nećemo praviti opstrukcije i nećemo voditi kampanju aktivnog bojkota. Prepustićemo našim simpatizerima i članovima da procijene da li će izaći na izbore i podržati neku građansku opciju ili će bojkotovati izbore. One kolege iz opozicije koje odluče da nastupe na izborima preuzimaju na sebe odgovornost za njihov ishod i sudbinu dalje borbe oko temeljne reforme izbornog zakondavstva", zaključuje se u saopštenju URA.

Bonus video: