URA Podgorica: Novo rasparčavanje Gorice po nalogu beton-majstora Vukovića

"Kao da već Gorica nije dovoljno urbanizovana i kao da njena priroda već nije dovoljno uništena, gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom - usvajanjem plana i izborom izvođača radova, zapečatila je sudbinu tog dijela našeg prelijepog brda i nikada proglašenog parka prirode", kazali su iz GP URA Podgorica"
7712 pregleda 9 komentar(a)
Radovi na brdu Gorica, Foto: GP URA
Radovi na brdu Gorica, Foto: GP URA

Podgorički odbor Građanskog pokreta URA saopštio je danas da je počelo novo rasparčavanje brda Gorice, po nalogu gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

"Kao što smo ranije najavljivali, ovih dana je započeta intezivna akcija rušenja, bušenja i odlamanja brda Gorice, kao pluća našeg grada, po nalogu i planskim dokumentima Glavnog grada i beton-majstora Ivana Vukovića, ne bi li investitorima obližnjih zgrada bila probijena nova saobraćajna traka. Kao da već Gorica nije dovoljno urbanizovana i kao da njena priroda već nije dovoljno uništena, gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom - usvajanjem plana i izborom izvođača radova, zapečatila je sudbinu tog dijela našeg prelijepog brda i nikada proglašenog parka prirode", kazali su iz GP URA Podgorica.

Podgorička URA je ukazala da je na djelu "najveće licemjerje gradonačelnika Vukovića i gradske uprave, koji su uvijek u prvim redovima kada se treba kititi tuđim perjem kroz promociju Botaničke bašte ili poklonjene aplikacije, a od kojih nema ni traga ni glasa, kada se njihove štetne odluke sprovode u djelo".

"Neka samo jednom u životu budu iskreni, pa izađu pred kamere i pojasne svoje štetne aktivnosti. Ukoliko misle da našem gradu ne trebaju zelene površine, sređeni parkovi i čiste rijeke - neka to i kažu, pa mogu nastaviti sa podizanjem spomenika i organizovanjem žurki - jer su im to i jedine aktivnosti. A ne da sebe predstavljaju velikim “borcima“ za zelene politike, dok uporedo betoniraju Njegošev park, odlamaju i uništavaju Goricu, betoniraju Ribnicu i ucrtavaju zgrade na parkovskim površinama. To je licemjerje“, ukazali su u podgoričkom pokretu URA.

Kazali su da je odbornički klub "Podgorička URA - Pravo na grad!" više puta tražio da se brdo Gorica proglasi parkom prirode i da se jasno utvrde njegove granice "kako ne bi moglo doći do nove devastacije i mijenjanja planske dokumentacije u cilju povlađivanja investitorima".

"Međutim, uprkos našim javno iznešenim inicijativama, Grad je na Gorici zamislio nove zgrade, parkinge, garaže i mnogo betona, ne bi li na bolji način “valorizovao“ zemlju i zaradio nešto novca, za svoje budžetske rupe. Koja je to opsesija prema cementu, ni danas nam nije jasno, ali je u interesu svih - da se sa ovakvim štetnim aktivnostima konačno stane na kraj, a da se svaki pedalj zelenih površina u Podgorici trajno zaštiti. Naš grad mora da dobija nove zelene površine, a ne da betonira i postojeće", zaključuje se u saopštenju GP URA Podgorica.

Bonus video: