URA: RTCG izložena najvećem pritisku od centrale DPS-a, još jednom pozivamo na bojkot

Aktuelnom uredništvu poručuju i da su peticije, bojkoti i protesti legitiman vid borbe protiv svake bolesne pojave u društvu, kao što je i trenutno RTCG
4112 pregleda 10 komentar(a)
Sa građanskog protesta Odupri se 97000, u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Sa građanskog protesta Odupri se 97000, u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) izložena je najvećem pritisku od partijske centrale Demokratske partije socijalista (DPS), od onog momenta kada je ova partija izvršila sječu kadrova u Savjetu medijske kuće svih građana i postavila svoje neskrivene funkcionere i simpatizere kao većinu u tom tijelu, saopštili su u odgovoru uredništvu RTCG iz Građanskog pokreta URA.

Menadžment i uredništvo RTCG upozorili su domaću i međunarodnu javnost da je ta medijska kuća ovih dana izložena neviđenom pritisku dijela medija, političkih partija i nevladinog sektora.

"Radi plastičnijeg objašnjenja crnogorskoj javnosti funkcioneri i simpatizeri DPS-a koji sjede u Savjetu RTCG-a smijenili su prethodnu uređivačku garnituru i doveli, koju drugu – do onu koja će biti vjerna partiji i čovjeku sa kojim počinje i završava svaki Dnevnik javnog servisa. Stoga draga gospodo iz aktuelnog uređivačkog tima RTCG-a vi problem ne bi imali sa građanima da nije vaših šefova sa kojima propagandom trujete medijski prostor Crne Gore i to pomoću novca svih građana ove države”, kažu u URI.

Aktuelnom uredništvu poručuju i da su peticije, bojkoti i protesti legitiman vid borbe protiv svake bolesne pojave u društvu, kao što je i trenutno RTCG.

“Znamo da se vaši šefovi iz kabineta u DPS-u ježe na pomen takvih demokratskih tekovina i tresu i na pomisao da mogu biti smijenjeni sa vlasti – jer je to odlika svakih autoritarnih i diktatorskih režima. Što se tiče haosa u otetoj medijskoj kući svih građana Crne Gore, on tamo već vlada i nije ga prouzrokovao niko od onih koji kritikuje vaš rad, koji je zastiđe, već vi sami i vaši šefovi u kabinetu DPS-a”, ukazuju u Građanskom pokretu URA.

“Linč i nasilje stanuje samo u vašim glavama sa kojima trujete javnost Crne Gore posljednjih nekoliko mjeseci i propagandom želite da izazovete sukobe i preko plaćenih analitičara i stručnjaka javnost zaplašite “hibridnim ratovima” i vječnim “neprijateljima”. Sve su to već viđene metode propagande, pa vas molimo da možda budete zeru inovativniji. Kažete i da se novinari RTCG-a neće osjećati bezbjedno na protestima. Pa vi ih i ne šaljete na takve događaje, za vas se protesti nijesu ni desili ili ih spomenete u 10 sekundi na kraju Dnevnika”, poručuju iz Građanskog pokreta URA.

Oni još jednom pozivaju javnost na bojkot RTCG-a i aktuelnom uredništvu poručuju:

“Ako javni servis mora da se brani od svojih građana koji ga finansiraju onda nešto debelo nije u redu sa demokratskim kapacitetom onih koji čine vlast u državi i sramno kreiraju program Javnog servisa”, zaključuju u reagovanju.

URA je na bojkot RTCG-a pozvala i juče kada je poručila da ne treba učestvovati u programima Javnog servisa do ostavki ili promjene uređivačke politike.

Bonus video: