Usta puna neuvažavanja žena

Tokom rasprave sa poslanicima DF-a, Katnić je između ostalog rekao i da je Tužilaštvo zaštitilo svakog građanina, uključujući i poslanika Fronta Nebojšu Medojevića “kada su ga šamarali kao ženetinu”
1866 pregleda 2 komentar(a)
Drobnjak ne provocira priča o “ženturačama”, Foto: Boris Pejović
Drobnjak ne provocira priča o “ženturačama”, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.06.2019. 08:58h

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević i poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak zatražile su da skupštinski Odbor za rodnu ravnopravnost raspravlja o izjavama glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, jer smatraju da je prije dva dana u Skupštini omalovažavao žene. “Ovaj incident samo pokazuje kakav politički moćnici imaju stav prema ženskom rodu, jer su iskreni kad im to olako izleti iz usta, a kad se pripreme - onda su im puna usta uvažavanja i poštovanja žena i borbe za rodnu ravnopravnost”, rekla je Bošnjak juče “Vijestima”.

Tokom rasprave sa poslanicima DF-a, Katnić je između ostalog rekao i da je Tužilaštvo zaštitilo svakog građanina, uključujući i poslanika Fronta Nebojšu Medojevića “kada su ga šamarali kao ženetinu”. On je aludirao na incident kada je Medojevića ošamario Veselin Pejović (“Uniprom”) koji je osuđen uslovno.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak(DPS) nije juče odgovorila da li će zakazati sjednicu tog tijela, kao ni da li je zabrinuta zbog poruke tužioca. “Brine me ta doza omalovažavanja žena, a još više što se predsjednica Odbora, koja je bila prisutna se nije oglasila”, kaže Bošnjak. Ona podsjeća da je Katnić po istom osnovu pokušao da omalovaži i njenog kolegu Jovana Vučurovića.

“U Crnoj Gori se za dobru ženu kaže “čovjek-žena”, a ja za vas kažem da ste “žena-čovjek”, rekao je GST u ponedjeljak.

“Diskriminatorne izjave onih kojima je dužnost da nas od diskriminacije štite, poput one Milivoja Katnića, u paketu sa učestalim nasiljem nad ženama i u privatnom i u javnom prostoru i činjenicom da najčešće prolaze bez reakcije nadležnih organa, odraz je duboko ukorijenjene mizoginije koja (pre)često rezultira institucionalnom diskriminacijom žena i nedostatkom zaštite”, kaže Maja Raičević za “Vijesti”.

Raičević: Očekujem reakciju odbora, Ministarstva, ombudsmana

Maja Raičević upozorava da je odgovornost GST za izjave veća jer se radi o nosiocu jedne od najviših funkcija u državi.

“To zahtijeva i obavezu nadležnih institucija da utvrde da li je prekršio neku od zakonskih odredbi koje se odnose na zaštitu od diskriminacije po osnovu pola.

Stoga očekujem reakciju skupštinskih odbora za rodnu ravnopravnost i ljudska prava i slobode, koji između ostalog, imaju kontrolnu funkciju i koji treba da afirmišu i prate primjenu međunarodnih akata i domaćih propisa u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, zatim Ministarstva za ljudska i manjinska prava koje je dužno da afirmiše poštovanje odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, ali i zaštitnika ljudskih prava i sloboda kojem Zakon o zabrani diskriminacije daje široki spektar nadležnosti u pogledu zaštite od diskriminacije, uključujući i diskriminaciju na osnovu pola”, kaže sagovornica.

Bonus video: