Ustavni sud na strani DPS-a, Šula i Mikana

Prethodno je DIK, u kojem većinu ima DPS, prihvatio prigovor koalicije SDP-Pozitivna
70 pregleda 9 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2014. 06:59h

Ustavni sud juče je usvojio žalbe “grupe birača Šule i Mikan” i ukinula rješanja Državne izborne komisije (DIK) kojim je bilo predviđeno da se izbori na biračkom mjestu Đuđevina, kod Kolašina ne organizuju treći put.

Međutim, nejasno je da li će i nakon ovakve odluke opet biti organizovani izbori u Đuđevini jer Ustavni sud nije objelodanio svoje obrazloženje.

Grupa birača (GB), stari partner DPS-a, tražila je poništavanje glasanja na ponovljenim izborima jer je 8. juna jedan birač glasao sa “starom” ličnom kartom.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Zoran Vlahović, kao i ostali članovi komisije iz DPS-a i GB-a zastupali su stav da izbori u Đuđevini treba po drugi put da se ponove, iako jedan sporni glas ne može uticati na rezultat izbora na kojima je DPS ostao kraći za jednog odbornika u odnosu na izbore održane 25. maja. Oni su to obrazložili činjenicom da je prilikom glasanja u OIK podjednak broj članova te komisije bio za i protiv usvajanja prigovora GB. Vlahović se u Odluci pozvao na stav 3, člana 109 Zakona o izboru odbornika i poslanika, prema kojem, ukoliko OIK ne donese odluku o prigovoru, on se smatra prihvaćenim.

Zbog toga je izborna lista “Za evropsko lice Kolašina” podnijela prigovor DIK-u, tvrdeći da OIK, kako su naveli, “usljed neznanja ili loše namjere odbija da konstatuju i izradi zakonito rješenje”. Oni su kazali da se član na koji se poziva predsjednik OIK odnosi na “ćutanje administracije”, i da prigovor GB nije dobio zakonom potrebnu većinu.

DIK je 13. juna usvojila prigovor SDP-Pozitivne i naložila OIK da sačini rješenje kojim se utvrđuje da je prigovor GB odbijen.

Prihvatajući prigovor te izborne liste, DIK u kojem većinu ima DPS, u obrazloženju je naveo da je OIK na sjednici održanoj 10. juna, ipak, donijela odluku po prigovoru.

U obrazloženju DIK piše da se “odluke organa za sprovođenje izbora donose većinom glasova, te da je prilikom glasanja za predlog da se usvoji prigovor, ponište rezultati i ponovi glasanje, glasalo šest članova, što znači da predlog nije prihvaćen”.

“Predlog je odbijen jer nije dobio potrebnu većinu, utvrđenu članom 21 Zakona o izboru odbornika i poslanika. DIK konstatuje da je OIK pogrešno izvela zaključak da odluka po prigovoru nije donesena”, piše između ostalog u obrazloženju odluke DIK.

Vlahović je juče kazao da će odluka Ustavnog suda “prema važećim procedurama usloviti organizovanje trećih izbora na biračkom mjestu u Đuđevini. “Ustavni sud je ukinuo posljednje rješenje DIK kojim je ukinuto naše rješenje kojim smo prihvatili žalbu liste „Šule i Mikan sa građanima za Kolašin“. Po važećim procedurama, predstoji nam organizacija trećeg izbornog kruga u Đuđevini. Mada, još nijesmo dobili obrazloženje odluke Ustavnog suda, pa treba i to sačekati da bi situacija bila jasnija”, kazao je Vlahović „Vijestima“. Odbornik SDP-a Bojan Zeković i poslanik DF-a Goran Danilović nijesu željeli da komentarišu odluku Ustavnog suda, dok ne dobiju obrazloženje odluke.

Izbori u Đuđevini ponovljeni su 8. juna na osnovu prigovora opozicionih partija. Prigovor se odnosio na činjenicu da petosatna pauza u glasanju 25. maja nije nadoknađena, na način propisan zakonom. Glasanje je bilo prekinuto jer je ustanovljeno da je predsjednica biračkog odbora Slobodanka Danilović (GB), zaokružila ime Vojke Danilović, iste žene koja je 8. juna glasala sa starom ličnom kartom, i potpisala se umjesto nje, iako se ona nije ni pojavila na biračkom mjestu. Na ponovljenim izborima, potpuno neočekivano, izborna lista Za evropsko lice Kolašina, neočekivano, osvojila je treći mandat na uštrb DPS-a.

Tu koaliciju u donjomoračkom selu 8. juna podržali su gotovo svi tradicionalni birači Demokratskog fronta i Socijalističke narodne Partije.

Bonus video: