Utvrđena lista kandidata za Sudski savjet

Sudski savjet ima deset članova,od kojih Skupstina bira četiri. Za izbor je potrebna dvotrećinska podrska poslanika, a ukoliko je nema, mora se obezbijediti tropetinska podrska u drugom glasanju. Takvu podrsku do sada dva puta u Skupstini nisu dobili ranije prijavljeni kandidati.
2977 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Željka Vukčević
Sa današnjeg sastanka, Foto: Željka Vukčević
Ažurirano: 05.03.2020. 14:59h

Odbor za politički sistem utvrdio je listu kandidata koji ispunjavaju uslove za članstvo u Sudskom savjetu.

Na javni poziv za izbor četiri clana SS iz reda uglednih pravnika prijavili su se, kako su "Vijesti" ranije i objavile, Gavrilo Čabarkapa, Ibrahim Husejnović, Jadranka Joksimović, Lidija Kovačević i Ljubinka Popović Kustudić.

Sudski savjet ima deset članova,od kojih Skupština bira četiri. Za izbor je potrebna dvotrecinska podrska poslanika, a ukoliko je nema, mora se obezbijediti tropetinska podrska u drugom glasanju. Takvu podrsku do sada dva puta u Skupstini nisu dobili ranije prijavljeni kandidati.

Poslanica SDP Draginja Vuksanovic Stankovic rekla je na sjednici Odbora da postojeci sastav SS radi suprotno Ustavu.

"U sadasnjem sastavu imamo "ugledne"pravnike koji smatraju da suprotno Ustavu treba da sjede tu, biraju sudije i primaju velike nadoknade za ono sto im ne pripada", kazala je poslanica SDP-a.

Nezavisni poslanik Nedjeljko Rudović rekao je da su do sada imali dva neuspjela pokusaja izbora cetiri clana SS iz politickih razloga, a prodju nisu imali kandidati koje je Odbor predlagao voljom vladajuce vecine.

Milun Zogović (DF) istakao je da je isti SS suprotno Ustavu po treći put birao Vesnu Medenicu za predsjednicu Vrhovnog suda,iako je Ustavom omoguceno dva puta.

Andrija Nikolić (DPS) je kazao da su prijavljeni kandidati svjesni da su "stavljeni na stub srama", navodeci da cudi da cak bivsi predsjednik Suda za ljudska prava u Strazburu nije dobio podršku u Skupstini.

Istakao je da su blokadu u SS prevazišli tako sto je Venecijanska komisija kroz mišljene odobrila da se aktuelnom sazivu produži mandat do izbora novog.

"Za mene je važniji Ustav od mišljenja Venecijanske komisije",kazala je Vuksanović Stanković.

Bonus video: