Vlasti odgovara nedostatak rezultata ili joj treba vremena

Predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović je kazao da su oblasti visoke korupcije i pitanja izbora mnogo blaže ocijenjene nego što je realno stanje. “Mi se, ipak, krećemo. To nije nešto što je moguće uraditi u kratkom vremenskom roku...”, rekao je Drljević
5361 pregleda 9 komentar(a)
Predstavljanje godišnjeg Izvještaja o napretku: Orav na sjednici Odbora za evropske integracije u Skupštini, Foto: Filip Roganović
Predstavljanje godišnjeg Izvještaja o napretku: Orav na sjednici Odbora za evropske integracije u Skupštini, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 31.05.2019. 20:08h

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević nije zabrinut što se godinama u izvještajima o napretku ponavljaju gotovo istovjetne zamjerke, jer kaže da je te probleme nemoguće odmah riješiti. U opoziciji i civilnom sektoru vjeruju da je to i odgovornost Brisela, i posljedica političkih pritisaka vlasti na pravosuđe, policiju i Agenciju za sprečavanje korupcije.

“Mi se, ipak, krećemo. To nije nešto što je moguće uraditi u kratkom vremenskom roku... Za postizanje pune spremnosti u ovom dijelu trebaće nam vremena, ali ono što je bitno je da prepoznajemo da se u tom dijelu konstatuje napredak u svakoj od ovih oblasti”, rekao je Drljević na pres konferenciji, odgovarajući na pitanje da li je zabrinut zbog ponavljanja zamjerki Evropske komisije.

U izvještaju o napretku, koji je objavljen u srijedu, navodi se da Crna Gora prošle godine nije napredovala u oblasti slobode izražavanja, da je ostvarila ograničen napredak u borbi protiv korupcije koja preovlađuje u mnogim oblastima, dok je u suzbijanju organizovanog kriminala ostvaren samo određeni napredak.

Problem političkih smjena u Savjetu RTCG i Agencije za sprečavanje korupcije, nepovjerenje u rad ASK-a, problem šverca preko Luke Bar - pitanja su na koje se skreće pažnja iz Brisela.

To što su se u Izvještaju našle ocjene koje su gotovo istovjetne kao one koje je iznosila opozicija i NVO o aferi “Koverta” i radu ASK-a, Drljević je kazao da niko iz pregovaračkog tima i iz Vlade nije demantovao da postoje ti problemi.

“Mislim da su institucije, kada je afera “Koverat” u pitanju, dale svoj odgovor. To će biti predmet rada tužilaštva i sudstva u narednom periodu. Očekujem da će to imati svoj epilog”, rekao je on.

Predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović (DF) je za “Vijesti” kazao da su oblasti visoke korupcije i pitanja izbora mnogo blaže ocijenjene nego što je realno stanje. On je istakao da je razočaran što Brisel i EK nijesu ništa konkretno energično uradili da se otklone ključni nedostaci i da “zato nose značajan dio odgovornosti za stanje u Crnoj Gori”.

“Uzmimo raspad sistema i brutalno zadovoljenje interesa DPS-a suprotno zakonu u ASK, RTCG i nekim agencijama, ili ponavljanje stavova o aferi “Snimak” i uvođenje nove “Koverat”. Umjesto toga logično bi bilo da se uvaži i podrži stav o fer i demokratskim izborima iz Sporazuma o budućnosti koji je potpisalo svih 39 poslanika opozicije i organizatori građanskih protesta”, istakao je Bulatović.

On navodi da je činjenica da se briselska administracija zadovoljava pukim evidentiranjem slabosti koje i “kada se saopšte diplomatskim rječnikom, zvuče kao ocjene za državu koja je daleko od mogućnosti da može pregovarati sa EU”.

Dejan Milovac (MANS) je ocijenio da i pored blagog napretka u nekim oblastima, ovogodišnje ocjene EK pokazuju da “sve ono što državni organi rade nije dovoljno da Crna Gore više ne bude tamna mrlja na Evropskoj mapi vladavine prava i destinacija na kojoj se kriminalci osjećaju slobodno”.

“Ocjene kako postoji percepcija da je Crna Gora i dalje “regionalna platforma za šverc cigareta”, ali i da su njene granice i dalje propusne za drogu namijenjenu zemljama EU, poražavajuće su i zahtijevaju odgovornost prije svega u redovima tužilaštva i policije za trenutno stanje kada su ovi problemi u pitanju”, naveo je Milovac u saopštenju.

Bivši ministar u Vladi izbornog povjerenja, sada izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS), Boris Marić rekao je da “sistemsko izbjegavanje utvrđivanje odgovornosti za jasan nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou, pokazuje u stvari politički uticaj na institucije”

On je kazao da visoka korupcija ima duboke korijene u crnogorskim insitucijama: “Ona se koristi za ostvarivanje parcijalnih interesa i ozbiljno je povezana sa političkim vrhom vladajuće strukture”.

Sličan stav dijele i predstavnici političkih partija, dok predstavnici civilnog sektora ocjenjuju da nedostatak napretka u borbi protiv visoke korupcije moramo tražiti u manjku proaktivnog djelovanja policije, tužilaštva, Agencije za sprečavanje korupcije i još nekih institucija.

Potredsjednik Demokrata Momo Koprivica je iz izvještaja razumio, kako kaže, da je evropska integracija Crne Gore na zabrinjavajućoj silaznoj putanji zahvaljujući sve dubljoj kriminalizaciji i polarizaciji društva.

“Ocjene stanja odavno nijesu bile gore i nepovoljnije. Svi elementi državnog mehanizma su potčinjeni jednom čovjeku i jednoj partiji tako da ne čudi ocjena da nema sudskih i političkih pomaka u vezi sa nezakonitim korišćenjem javnih fondova za političke partije. Biti dugogodišnji kandidat za članstvo u EU, a dobiti ocjenu da je korupcija rasprostranjena u svim oblastima i da nema rezultata u borbi protiv visoke korupcije, jeste ne samo za brigu nego je to i veliko poniženje”, rekao je on.

Iz Demosa je saopšteno da će suštinski značaj izvještaja i stavova EU zavisiti od toga koliko će crnogorska vlast htjeti stvarno da postupi po primjedbama koje su saopštene u izvještaju, što do sada nije bio slučaj. “Faktički domašaj izvještaja će zavisiti i od toga koliko će EU htjeti da toleriše činjenicu da crnogorska vlast očigledno ignoriše tražene evropske standarde. Posebno u oblasti autokratskog vladanja i borbe protiv korupcije i kriminala, od vrha crnogorske vlasti”, poručuju iz partije Miodraga Lekića.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) saopšteno je da je generalni zaključak da je Crna Gora na putu da izgubi dosadašnji status regionalnog lidera u integracijama, koji je uglavnom služio vlastima kao sredstvo propagande i ućutkivanja kritičara.

“Sve ovo jeste i ohrabrenje budući da će naši evropski partneri sve više tražiti konkretne rezultate i primjenu reformi, prije svega političku volju koja po njima izostaje, nego što će se zadovoljavati pukom formom i ispraznim deklaracijama”, navode iz SDP-a.

Premijer zadovoljan napretkom u ekonomskoj politici, šefica za 23 očekuje pravdu za Lakić

Premijer Duško Marković ocijenio je da je Izvještaj o napretku Crne Gore objektivan i da daje realnu sliku o uspjesima i izazovima.“Posebno me raduje što je konstatovan napredak u ekonomskoj politici”, kazao je Marković na sastanku sa Oravom.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović ocijenio je da je “izvještaj zajednički rezultat Delegacije u Podgorici i institucija Crne Gore na njenom integracionom putu, kao i izazov koji treba savladati u daljem procesu pristupanja”. Šefica pregovaračkog tima za poglavlje 23 Marijana Laković je kazala da se posvećenost pravosudnih institucija, kada je riječ o unapređenju slobode medija, ogleda kroz tri pravosnažne osuđujuće presude koje su donijete u ovoj godini. Ona je istakla da u slučaju napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić očekuju da će počinioci biti privedeni pravdi i da će ovaj slučaj dobiti i sudski epilog.

Orav nema razumjevanja za bojkot, kritikovao Demokrate i GP URA

Šef delegacije EU u Podgorici Aivo Orav rekao je da su oni u više navrata isticali važnost dijaloga u parlamentu i da nikada neće imati razumjevanja za bojkot, prenio je RTCG. Orav je na sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije kazao da su “veoma zabrinuti kada je u pitanju javni servis”.

Taj odbor juče je uz prisustvo većine predstavnika partija i šefa delegacije EU u Podgorici razgovarao o posljednjem Izvještaju o napretku. Nijesu prisustvovale jedino Demokrate i GP URA.

“Vijestima” je nezvanično rečeno i da je Orav kritikovao GP URA i Demokrate zbog bojkota parlamenta, navodeći da je njihov dokument, kojim su uslovljavali povratak u Skupštinu, prihvaćen ali da se oni nijesu vratili u poslaničke klupe.

Bonus video: