Vučiću se ne žuri da čuje žalbe iz Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da se SPC protivi predlogu Zakona o slobodi vjerospovijesti jer bi da sačuva ono što je otela od Crne Gore
16823 pregleda 37 komentar(a)
Nesporazumi zbog imovine SPC: Vučić i Đukanović, Foto: Beta
Nesporazumi zbog imovine SPC: Vučić i Đukanović, Foto: Beta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još nije poslao poziv na sastanak predstavnicima Srba iz Crne Gore, iako je prošle nedjelje kazao da će sa njima uskoro razgovarati.

Odgovarajući na zahtjev Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) da pomogne Srbima u Crnoj Gori, Vučić je 11. juna najavio da će narednih dana razgovarati sa predstavnicima Srba iz Crne Gore kako bi našli način da im se pomogne, a da se ne miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore. Sagovornik “Vijesti” koji je učestvovao na ranijim razgovorima predstavnika Srba sa Vučićem tvrdi da sastanak još nije pominjan.

“Nismo dobijali ni neformalne naznake kada bi sastanak mogao biti organizovan, a kamoli pozivnicu. Očekujemo od predsjednika Srbije da podrži naše zahtjeve za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovIjesti, jer se za to zalažu srpske stranke, udruženja i Srpska pravoslavna crkva (SPC)”, kazao je sagovornik “Vijesti” ne isključujući mogućnost da susret bude zakazan uoči ili nakon 26. juna. Za tada je zakazana sjednica Svetog arhijerejskog sinoda SPC na kome će se raspravljati o crkvenoj imovini u Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da se SPC protivi predlogu Zakona o slobodi vjerospovijesti jer bi da sačuva ono što je otela od Crne Gore.

On je sinoć u intervjuu N1 televiziji kazao da Crna Gora ne otima crkvenu imovinu, navodeći da su optužbe zvaničnika Srbije i SPC “gruba politička manilupacija“. Đukanović je rekao da je država bila vlasnik imovine koju je do 1918. godine koristila autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

„U tom vremenu sva je njena imovina bila državna a država joj je dala na upotrebu. Mogla je koristiti ali nije mogla otuđivati. Devedestih godina se neovlašćeno neko knjiži kao vlasnik nekadašnje državne imovine koja je data na korišćenje CPC, a od 1920. SPC.

Prema našoj arhivi to je državna imovina Crne Gore. Svako ko može da priloži validnu dokumentaciju i po kakvim je uslovima došao do sticanja imovine taj će je sačuvati. Želi se sačuvati ono što je oteto od Crne Gore, jer pokušava se prikriti zločin koji je učinjen prema Crnoj Gori“, kazao je on.

Đukanović je rekao da ima korektne odnose sa Vučićem, navodeći da sa njim nije pričao o napadima srpskih zvaničnika i medija. On je kazao da nema manipulativne politike u koprodukciji Đukanović-Vučić, već da se radi o namjernom nerazumijevanju beogradskih krugova i manilpulisanju politikom.

“Imamo odnose korektne saradnje kroz koje se trudimo da slijedimo nacionalne interese a da ne povređujemo interese drugih. Nisam ga pitao za ovo jer bi to bila moja slabost. To bi značilo da mene to tangira. Imali smo jednako prljave kampanje prema Crnoj Gori i ranije. To me nije ugrozilo.

To je problem onih koji misle da na taj način mogu razgovarati sa mnom i Crnoj Gori a tako su nam davali pogonsko gorivo“, rekao je on.

Srbijanski ministar optužio Đukanovića da je najveći kriminalac u Evropi

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, Nenad Popović rekao je da je Đukanović najveći kriminalac u Evropi.

“Nad nama vrše identitetski genocid. Ustaše su činile čisti genocid, ubijali nas, a Milo Ðukanović želi da izbaci iz Crne Gore, stare srpske države, sve što je srpsko”, rekao je Popović na Televiziji Pink, navodeći da je Ðukanović “ucijenjen izvršilac zbog svojih kriminalnih radnji”.

“On je poznat kao najveći kriminalac u Evropi. On mora da ispunjava sve zadatke koje mu narede sa Zapada njegovi nalogodavci”, kazao je on.

Poslanik DPS-a Nikola Divanović poručio je juče u partijskom reagovanju Popoviću da se okani Crne Gore i da “poniznost i lojalnost gazdama dokazuje na nekoj drugoj temi”.

Amfilohije je imao i svijetlih trenutaka

Komentarišući optužbe mitropolita SPC Amfilohija, Đukanović je rekao da je njegovo postupanje u skladu sa misijom SPC i uvjerenjem da je Crna Gora sticajem nesrećnih okolnosti postala nezavisna država i da će tu grešku crkva ispraviti. Đukanović je upozorio da je SPC više politička nego vjerska organizacija.

“Mitropolit Amfilohije je neko ko ima rejting unutar SPC i u pravoslavnom svijetu uopšte. Bilo je svijetlih trenutaka kao 1997. godine kada je podržao otklon Crne Gore od Miloševića, kao i suzdražna pozicija uoči referenduma iako je bio protiv nezavisnosti. On je nakon toga radio u skladu sa misijom SPC u Crnoj Gori“, kazao je Đukanović i istakao da se opozicija ispomaže djelovanjem SPC i međunarodnim adresama.

Đukanović nije želio da komentariše optužbe patrijarha SPC Irineja, navodeći da se crkva zalaže za ispravljanje grešaka državnih politika. On je istakao da očekuje od Carigradske patrijaršije da prizna CPC, navodeći da bi ga iznenadilo da razmišljaju drugačije.

“Uvredu možete doživjeti od čovjeka čiji intelektualni potencijal respektujete. Zadržaću se na opasci - pišite mu pamet... To je u duhu onoga što je kontinuirano djelovanje SPC po kojem nema crnogorskog identiteta“, kazao je Đukanović.

Bonus video: