Vujanović: Nepotrebna odredba o aneksiji 1918. godine

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je ranije da je termin nasilna aneksija u Predlog zakona unijet na insistiranje Socijaldemokratske partije
61 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.05.2011. 11:15h

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je da je predložena zakonska odredba da je dinastija Petrović detronizovana aktom nasilne anestije države iz 1918. godine nepotrebna i poručio da se nada da ga Skupština neće dovesti u poziciju da potpiše nešto sa čim se ne slaže.U predlogu zakona o dinastiji Petrović, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, navodi se da je dinastija detronizovana protivno Ustavu knjaževine Crne Gore aktom nasilne aneksije države iz 1918. godine.Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je ranije da je termin nasilna aneksija u Predlog zakona unijet na insistiranje Socijaldemokratske partije."Ne vidim smisao toj konstataciji. Referendum je prevazišao ono što je potreba odnosa prema istoriji i u dijelu Podgoričke skupštine", kazao je Vujanović radiju Crne Gore.

"Nadam se da me Skupština neće dovesti u poziciju da nešto potpišem sa čim se ne slažem"

On je kazao da ne zna zašto se sada u tom zakonu našla ta odredba."Ne mislim da to ima neki suštinski smisao i smatram da na određeni način iskazuje odnos prema volji građana koja je referendumski opredijelila budućnost Crne Gore, ja sam uvjeren, zauvijek kao samostalne države, koja će gradeći međunarodni ugled i jačajući ekonomske vrijednosti afirmisati svoju vječnost", rekao je Vujanović.On je kazao da je čuo na čiju inicijativu je unijeta ta zakonska odredba i da "ne zna što im je bila potrebna"."Nadam se da me Skupština neće dovesti u poziciju da nešto potpišem sa čim se ne slažem. Ja tu normu ne bih stavio u zakon.

Ako bude, vrlo nerado ću morati da potpišem, jer se na taj način iskazuje odnos prema referendumskoj volji građana koji je neprimjeren", rekao je Vujanović.

Bonus video: