Vujanović odlučio - Marković mandatar; Abazović: To je apsurd

"U ovakvoj atmosferi žestoke političke krize nije dobro da se mandat da nekom ko nije obezbijedio 41 poslanika ili više za sastavljanje nove vlade. Ako nekom treba da se da mandat, treba da se povjeri onima koji su pred njega došli sa najvećim brojem podrške u broju poslanika", rekao je Dritan Abazović
116 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.11.2016. 19:04h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović predložiće kandidata DPS-a Duška Markovića za mandatara za sastav nove Vlade, epilog je razgovora sa predstavnicima manjinskih partija i opozicije.

Marković je prihvatljivo rješenje za Hrvatsku građansku inicijativu, Bošnjačku stranku, Socijldemokrate Crne Gore.

Opozicioni predstavnik Dritan Abazović poručio je nakon razgovora sa Vujanovićem da mandat za sastav vlade treba povjeriti onima koji su kod predsjednika države došli sa najvećom podrškom u broju poslanika.

Vujanović je kazao da mu je drago što je opozicija imala predstavnika na ovim razgovorima, Dritana Abazovića koji je iznio njihov stav. "Drago mi je da su to učinili preko svog predstavnika, a ne preko medija ili pismenom komunikacijom".

Vujanović je saopštio da su Abazović i on imali različito viđenje o obavezi predsjednika da imenuje mandatara.

On smatra da je njegova ustavna obaveza da za mandatara predloži predstavnika liste koja je na izborima osvojila najviše mandata.

"To je lista DPS koja je, učestvujući samostalno na izborima, sa najvećim brojem poslanika zavrijedila da dobije predlog za mandatara", rekao je Vujanović novinarima nakon konsultacija sa predstavnicima političkih partija.

On je ocijenio da je to logika izbora i da mandatara treba da dobije ona lista koja ima najviše poslanika

Vujanović je naveo da Marković treba da bude mandatar Vlade koja će biti posvećena integracijama, ekonomskom razvoju, vladavini prava, stabilnosti i ukupnom prosperitetu Crne Gore.

On je ukazao da je Marković najduži dio svog radnog angažmana proveo u Vladi Crne Gore na poslovima generalnog sekretara Vlade, ministra bez portfelja, ministra pravde i potpredsjednika Vlade.

Vujanović je podsjetio da je Marković, uz poslove potpredsjednika Vlade, do izbora ministra, obavljao dužnost rukovodioca ministarstava unutrašnjih poslova i kulture.

"Uz predsjednika Vlade, bio je nesumnjivo najodgovorniji za uspješne pregovore pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u, što je i prioritet rada buduće Vlade", dodao je Vujanović.

On se zahvalio dosadašnjem predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, koji je, kako je kazao, dao ogroman doprinos ukupnom razvoju Crne Gore i njenom procesu integracija.

Upitan kada očekuje da nova Vlada bude konstituisana, Vujanović je kazao da je svim svojim sagovornicima rekao da je interes Crne Gore da se Vlada formira što prije.

"Moje je očekivanje, želja i nada da se to desi što prije. Moj doprinos je bio da odmah zakažem konsultacije", naveo je Vujanović.

Upitan da prokomentariše pobjedu Donalda Trampa na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Vujanović je čestitao novoizabranom predsjedniku SAD-a i poželio mu uspješan mandat.

"Uvjeren sam da će Crna Gora, i sa novom američkom administracijom, imati vrlo intezivne, bliske i korisne komunikacije i partnerstvo", poručio je Vujanović.

On je iskazao uvjerenje da će SAD biti snažan promoter dalje ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

"Ono što bi želio od novog predsjednika je da bude naklonjen snažnijem ekonomskom partnerstvu ovog prostora i Crne Gore sa SAD-om i, kao čovjek koji dolazi iz sfere biznisa, znaće da za Crnu Goru vrijednost ulaska kompanija SAD-a i partnerstvo sa njima ima poseban značaj", naveo je Vujanović.

On je dodao da očekuje da će Tramp preporučiti i ohrabriti američke kompanije da budu u Crnoj Gori. "A one su ovdje dobrodošle i naš interes je da ih bude što više".

Vučinović: Marković je prihvatljiv kao mandatar, najprije ćemo usaglasiti platformu manjinskih stranaka

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI), Marija Vučinović nakon razgovora sa Vujanovićem je kazala da je predsjednik države odlučio da ponudi mandat predstavniku političe partije koja ima najviše mandata.

Upitana da prokomentariše njihove pregovore sa DPS-om, kazala da je svaka od manjinskih stranaka imala pojedinačne konsultacije, kao i Socijaldemokrate.

"Mi smo rekli potencijalnom mandataru, Dušku Markoviću, da ćemo najprije napraviti i usaglasiti platformu manjinskih stranaka", saopštila je Vučinović.

Kako je kazala, nakon što potpišu tu platformu, počeće konkretne pregovore sa Markovićem.

Upitana da li su kategorični kada je u pitanju ponuda opozicije, ona je navela da su ostali pri dogovoru da se platforma prvo ponudi DPS-u, i dodala da će, nakon toga, krenuti u dalje razgovore.

Na pitanje koliko je za nju personalno prihvatljivo rješenje da Marković bude mandatar, ona je odgovorila da za njih jeste.

"Ipak je na političkoj stranci koja je osvojila najviše mandata da predloži mandatara".

Cungu: Vujanović nam nije saopštio da je odlučio da DPS-u povjeri mandat za formiranje vlade

Predstavnik liste "Albanci odlučno" Nazif Cungu rekao je da će platforma manjinskih naroda biti brzo završena.

On je kazao da im Vujanović nije saopštio da je odlučio da DPS-u povjeri mandat za formiranje vlade.

Upitan ima li konkretne inicijative od opozicije, Cungu je naveo da nema ništa oko toga, niti su oni to razmotrili.

Na pitanje da li postoji neki rok do kada očekuju da se usaglase između sebe, Cungu je saopštio da je krajnji rok kraj ove sedmice za usaglašavanje njihove zajedničke platforme. "Ona je faktički pri kraju, skoro je gotova".

Husović: Marković prihvatljiv kao mandatar

Duško Marković je prihvatljiv kao kandidat za mandatara nove vlade, rekao je predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović.

"Ako se BS odluči da ide u koaliciju sa sadašnjim partnerima, Marković je za nas prihvatljiv kao mandatar", kazao je Husović novinarima, nakon razgovora sa Vujanovićem.

On je naveo da je jedan dio članstva Glavnog odbora (GO) BS-a neformalno razgovarao sa predstavnicima opozicije.

"Mi taj dio uvažavamo i svakako ćemo, kad dobijemo zvaničnu ponudu mandatara, uključiti to što su oni pričali ovih dana i na sjednicu GO", saopstio je Husović.

Brajovic: Očekivano da Marković bude mandatar

Za Socijaldemokrate je očekivano da predsjednik države predloži Duška Markovića za mandatara za sastav nove Vlade, kazao je lider te partije, Ivan Brajović.

"Nama je potpuno očekivano da Filip Vujanović predloži Markovića za mandatara, jer je on predlog partije koja je dobila najviše mandata", rekao je Brajović novinarima, nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom.

On je naveo da računa da Marković može sastaviti kabinet koji može dobiti većinu u parlamentu.

Prema njegovim riječima, optimista je da proces pregovaranja može brzo da se zavrsi, i da do kraja novembra bude konstituisana zakonodavna i izvršna vlast.

Abazović: Apsurdno dati mandat onome sa manje poslanika

Mandat za sastav vlade treba povjeriti onima koji su kod predsjednika države došli sa najvećom podrškom u broju poslanika i apsurdno je da tu mogućnost dobije neko ko ima manje mandata od opozicije, poručio je Abazović.

Abazović je, u ime 39 poslanika koalicije Ključ, Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta i Socijaldemokratske partije, tražio od Vujanopvića mandate za sastavljanje vlade.

"Određen sam ispred opozicije da predstavljam 39 poslanika, 180.000 građana koji su, uprkos atmosferi državnog udara, neizmjernom broju zloupotreba na izborni dan, većinski odlučili da Crna Gora dođe do promjena“, rekao je Abazović novinarima nakon razgovora sa Vujanovićem.

Abazović je predsjednika, kako je rekao, obavijestio da predstavlja najveći broj poslanika koji će danas doći na konsultacije.

"Demokratska aprtija socijalista (DPS) je, ako računamo, osvojila 35 mandata, Liberalna partija koja dolazi zasebno jedan i dva Socijaldemokrate. To 38 opet je manje od 39".

"U ovakvoj atmosferi žestoke političke krize nije dobro da se mandat da nekom ko nije obezbijedio 41 poslanika ili više za sastavljanje nove vlade. Ako nekom treba da se da mandat, treba da se povjeri onima koji su pred njega došli sa najvećim brojem podrške u broju poslanika", poručio je on.

Prema njegovim riječima, potpuno je "apsurdno i nelogično da neko dobije mogućnost da sastavi vladu, a ima manje od nekog drugog".

Na pitanje šta objedinjava 39 poslanika koje predstavlja, Abazović je rekao da se radi o različitim političkim subjektima sa različitim programima, a da ih objedinjava želja da Crna Gora ima slobodne i fer izbore

"Ovdje 39 nema niko i danas svi koji budu došli, neće niko imati podršku veću od 39 poslanika, osim ako se u međuvremenu nije nešto desilo", kazao je Abazović.

Kako je rekao, opozicija ne priznaje izbore i misli da su bili neregularni, ali žele da sastave vladu koja će moći da organizuje prve slobodne i fer izbore u Crnoj Gori.

"Ako DPS i bilo ko od građana misli da će DPS za četiri ili dvije godine organizovati izbore koji će biti kvalitetniji nego ovi, u velikoj je zabludi", dodao je Abazović.

Kako je rekao, može da dođe i do produbljenja političke krize.

"Bojkotovana je konstitutivna sjednica parlamenta, vidjećemo da li će se bojkot nastaviti, da li će biti još aktivnosti u tom pravcu, zainteresovani smo da se tenzije u Crnoj Gori smanje, a mogu se smanjiti jedino ako formriamo vladu bez DPS-a", naveo je Abazović.

Na pitanje šta objedinjava 39 poslanika koje predstavlja, Abazović je rekao da se radi o različitim političkim subjektima sa različitim programima, a da ih objedinjava želja da Crna Gora ima slobodne i fer izbore.

"Da građani ne glasaju u atmosferi državnog udara, nego slobodno, i da ne glasaju za 250 eura, nego za onog koji zaista može najbolje da ih predstavlja. To je aksiom demokratije i zaštita Ustava i ustavnog poretka, to nas u ovom trenutku obvjedinjava, mi smo projektno vezani, ne programski i tu nema ništa sporno“, kazao je Abazović.

Abazović je, na pitanje šta je sledeći potez opozicije ako Duško Marković ipak bude mandatar, odgovorio da će vidjeti i da ne bi volio da se to desi.

"Ukoliko bude htio da stane na brani onog što su neregularni izbori, što su dalje podjele u Crnoj Gori, samo naprijed, ne bi mu bio prvi put, ali svako nosi svoju odgovornost i breme i prije ili kasnije moraće da se suoči sa svojim odlukama", kazao je on.

Abazović je rekao da ostaje otvorena ponuda opozicije manjinskim strankama, da su spremni za nastavak razgovora sa predstavnicima tih partija i da očekuju da se to uskoro desi.

"Velika je odgovornost na njima da ne doprinesu daljem produbljivanju političke krize i ozbiljne socio-ekonomske situacije koja je nastala u zemlji“, poručio je on.

"Riješi slučaj takozvanog državnog udara"

On je pozvao nadležne institucije da konačno rasvijetle, kako je rekao, slučaj takozvanog državnog udara.

"Rekao sam predsjedniku da sam negativno iznenađen kao građanin i političar da nije sazvan Savjet za nacionalnu bezbjednost, jer jedna njegova izjava je išla u pravcu da je bilo predviđeno najveće krvoproliće poslije Drugog svjetskog rata. Ako takva aktivnost ne zaslužuje da se sastanu najveći bezbjednosni organi države, imamo ozbiljne probleme i sumnje“, kazao je Abazović.

On je rekao i da mu je predsjednik rekao da je smatrao da se na taj način dodatno podgrijava situacija i da to nije dobro.

"Ako neko misli da u atmosferi državnog udara građani mogu slobodno da se izjašnjavaju, ne dijelimo to mišljenje, apelujemo da se istina razotkrije u što je moguće kraćem roku“, naveo je Abazović.

On nije želio detaljnije da komentariše međunarodne ocjene izbora, već je napomenio da je Evropska unija (EU) više puta tražila od nadležnih da se rasvijetli afera Snimak i brojne afere, dodajući da oni nijesu toliko neupućeni u ono što se dešava u Crnoj Gori.

"U ovom trenutku sigurno je da je njihov prioritet učlanjenje Crne Gore u NATO i da zbog toga mogu biti ocjene ovakve ili onakve, ali ne mijenjaju istinu koja postoji u Crnoj Gori“, rekao je Abazović.

"Učlanjenje u NATO završena stvar"

On je kazao da je pitanje učlanjenja u NATO završena stvar, a da ni učlanjenje Crne Gore u EU ne može biti iznad Ustava i volje građana, kakva god ona bila.

Abazović je rekao da su izbori bili neregularni i da će uskoro to biti dokumentovano i predato međunarodnim adresama. „Vidjećemo kako će se međunarodna zajednica postaviti u osnosu na novonastale događaje. Brojne afere za koje su tražili da se rasvijetle nijesu rasvijetljene i ostale su u sjenci“.

Kako je rekao, "nemojmo da mislimo da oni ne znaju šta radi vrh DPS-a i da misle da smo kolijevka demokratije i da su izbori bili potpuno slobodni i fer".

"Sa mnogim diplomatskim predstavnicima u Crnoj Gori imam direktne kontakte i znam šta misle i apelujem na građane da ostanu relaksirani što se tiče njihovih izjava, jer će oni biti podrška ovim snagama koje treba da vode ka daljoj demokratizaciji države,a ne daljoj destrukciji i političkim podjelama u zemlji“, rekao je Abazović.

"Na izborima u SAD nije pobijedio moj favorit"

Komentarišući izbor Donalda Trampa za američkog predsjednika i poruke da bi to moglo da se negativno odrazi na put Crne Gore ka Alijansi, Abazović je rekao da nije pobijedio njegov favorit i da ne misli da će to na bilo koji način negatvino uticati na evroatlantski put Crne Gore.

"Nje pobijedio moj favorit, iako jako loša dva kandidata po mom sudu, ali opet od Amerikanaca možemo nešto da naučimo. I oni žele nešto da promijene, da izađu iz mejnstrima, radi frizure ili nečeg drugog, potpuno je nebitno, ali građani traže da izađu iz onog što je postala opšta dosada, mejnstrim bez ikakvih inovacija“, rekao je Abazović.

Bonus video: