Vujović: Nakon posljednih afera dovoljno razloga za tehničku vladu

Vujović ističe da slučaj „Koverta“ nije obična afera. "To je slika načina vladanja kojim se do kraja, ne samo urušava izborni proces, već pokazuje do koje je mjere razoren politički i ekonomski sistem, urušena vladavina prava i nezavisne institucije“
1427 pregleda 10 komentar(a)
Prelazna vlada 2016. imala dobar efekat: Vujović, Foto: Savo Prelević
Prelazna vlada 2016. imala dobar efekat: Vujović, Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori, nakon poslednjih afera, ima dovoljno razloga za formiranje tehničke prelazne vlade, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Član Predsjedništva Ivan Vujović rekao je da najavljena posjeta evropskog komesara Johanesa Hana pokazuje da Evropska unija prati dešavanja oko afere „Koverta“.

"Ona je mnogo više od afere Snimak zbog koje i nakon sedam godina imamo kritike zbog izostanka pravnog i političkog epiloga“, kazao je Vujović agenciji MINA.

On je podsjetio da je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić nakon razgovora sa Hanom krajem 2015. godine otvorio parlamentarni dijalog koji je doveo do Prelazne vlade u maju 2016. godine.

„SDP je bio ključni kreator tog modela Prelazne-tehničke Vlade iz 2016. godine koja je bila adekvatan odgovor u datom političkom trenutku sa odredjenim konkretnim rezultatima u dijelu kontrole izbornog procesa“, kazao je Vujović.

Ne sporeći i mane tadašnjeg modela, ali imajući u vidu dužinu trajanja te Vlade od samo nekoliko mjeseci i činjenicu da značajan dio opozicije nije htio da preuzme odgovornost kontrole izbora, njene rezultate, smatra on, ne treba potcjenjivati.

SDP je podsjetio da je efekat Prelazne-tehničke Vlade iz 2016. bio najbolji opozicioni rezultat od uspostavljanja višestranačja.

„S pravom se veoma lako može ocijeniti da DPS sa partnerima ne bi imao ni ovakvu većinu na izborima 2016. da nije bilo dešavanja oko državnog udara, i to dodatno govori o prednostima ovog modela“, kazao je Vujović.

Ako je u to vrijeme, kaže on, bilo dovoljno razloga za ovakvu kontrolu izbornog procesa, onda je tih razloga danas napretek ako se ima u vidu afera „Koverat“ i ostali elementi koji uz nju idu.

„Nema nikakve dileme da u postojećem institucionalnom okviru ne može biti uslova za fer izbore i vlast je definitivno na krivom tragu ako misli da se samo normativnim korekcijama politički sistem može vratiti u elementarnu normalu. Krupne su stvari ofirane da bi se neko pravio slijep, gubio vrijeme i provocirao dalju eskalaciju krize“, rekao je Vujović.

On ističe da slučaj „Koverta“ nije obična afera. "To je slika načina vladanja kojim se do kraja, ne samo urušava izborni proces, već pokazuje do koje je mjere razoren politički i ekonomski sistem, urušena vladavina prava i nezavisne institucije“.

„Zato, ljekovi za ovakvo stanje pravno-institucionalne razorenosti i rušenja i minimuma povjerenja u izbore, jedino mogu biti temeljeni na modelu iz 2016. uz njegovo neizbježno značajno poboljšavanje“, rekao je Vujović.

Bonus video: