Vuković rješava probleme građana ili DPS-a?

I dok iz Glavnog grada tvrde da su organizatori učestalih skupova MZ i da sastanci nemaju veze s politkom, iz opozicije su izričiti da je riječ o klasičnim partijskim sastancima. “Vijestima” su se obratili građani sa područja Gorice, zbog problema sa ulicom u naselju u centru grada, koji su kazali da nijesu bili upoznati da će gradonačelnik da se sastane sa mještanima
7970 pregleda 11 komentar(a)
Vuković, Foto: Luka Zeković
Vuković, Foto: Luka Zeković

Nakon što je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković obišao nekoliko mjesnih zajednica (MZ), iz opozicije su poručili da je počeo sa pripremama za izbore koji bi trebalo da se održe sljedeće godine.

I dok iz Glavnog grada tvrde da su organizatori učestalih skupova MZ i da sastanci nemaju veze s politkom, iz opozicije su izričiti da je riječ o klasičnim partijskim sastancima. “Vijestima” su se obratili građani sa područja Gorice, zbog problema sa ulicom u naselju u centru grada, koji su kazali da nijesu bili upoznati da će gradonačelnik da se sastane sa mještanima.

“Da smo znali, došli bismo i u direktnom kontaktu sa gradonačelnikom svoj problem saopštili”, istakao je jedan od njih.

Vuković je u prethodnom periodu, između ostalih, posjetio MZ Nova varoš, Zabjelo, Blok pet, a iz PG biroa su “Vijestima” saopštili da će tokom jula obići i sve preostale.

“Organizatori sastanaka sa građanima su mjesne zajednice i rukovodstva mjesnih zajednica obavještavaju građane o sastancima, istaknutim obavještenjem na prostorijama mjesne zajednice. Posjete se odvijaju prema planu, koji se pravi u dogovoru rukovodstava mjesnih zajednica i kabineta gradonačelnika”.

Oni su poslali “Vijestima” obavještenje iz MZ za Blok V I VI, kojim su pozvali građane da prisustvuju zboru građana povodom posjete Vukovića, s ciljem da se poboljšaju uslovi za život na tom području.

Obavještenja o sastancima nema na zvaničnom sajtu Glavnog grada, a iz PG Biroa šalju saopštenja medijima nakon održavanja skupova.

“To su partijski skupovi, odnosno priprema za izbore 2020. godine. Da su u pitanju sastanci sa građanima, onda bismo bili obavjiešteni, preko sajta Glavnog grada, društvenih mreža, moralo bi da postoji adekvatno obavještenje”, istakao je odbornik Demokrata Vladimir Čađenović.

On je ocijenio da je jasno zbog čega su izabrani odbori povjerenika u MZ i da je sada jasno da je to zbog politike, pretvaranja u partijske ćelije i sprovođenja programa DPS-a.

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić istakao je da se ta partija od osnivanja zalaže da građani budu više uključeni u procese donošenja odluka od značaja za njihovu mjesnu zajednicu, a prvi korak u tome trebalo je da bude izbor savjeta MZ i odbora povjerenika u demokratskim uslovima.

“DPS je po staroj matrici svog djelovanja uspio i to da obesmisli, izvrne ruglu i od mjesnih zajednica opet napravi partijske ćelije. Očigledna je namjera DPS-a da mjesne zajednice budu izborni štabovi ove partije u kojima će se zloupotrebljavati državni resursi u partijske svrhe i u kojima će se u praksi sprovoditi nelegalne radnje po modelu iz afera “Snimak” i “Koverta”. Nova gradska uprava, bez obzira na neka nova lica, sve više svojim ponašanjem podsjeća na period Miomira Mugoše koji su obilježili netransparentnost, skandali i afere. Obilazak mjesnih zajednica bez informisanja javnosti i sastanak sa partijskim aktivistima bio je manir Miomira Mugoše”, navodi Mikić.

Čađenović ističe da za sastanke ne znaju ni odbornici opozicije, a da se organizuju da bi se samo stvorio privid da se nešto radi.

“Jer vidimo da mnogi kapitalni projekti neće biti završeni”.

Vuković se u zvaničnom saopštenju, ističe Mikić, pohvalio da je razgovarao sa građanima iz više MZ, a istina je da je razgovarao sa aktivistima DPS-a.

“Pomenuti skupovi nisu najavljeni, građani nisu obaviješteni na adekvatan način, a ni predstavnici medija nisu znali za njih. Ako je cilj da se razgovara sa svim građanima i da im se da prilika da iznesu svoje probleme, onda je apsurdno da se skupovi ne najavljuju medijski i da se sakriva mjesto njihovog održavanja”.

Mikić: Pripremaju se i za kongres

Mikić navodi da je kongres DPS-a najavljen za kraj godine i da je šef te partije Milo Đukanović krenuo u obilazak gradova što znači da su posjete Vukovića partijskim aktivistima po MZ priprema aktivista iz Podgorice za kongres.

“Cilj je jasan - provjeriti koliko su aktivisti odani šefu partije i izabrati one najodanije u buduća partijska tijela i stranačke organe. Đukanović više ne vjeruje ljudima oko sebe, pa je uoči kongresa dao direktivu da se provjere svi ‘sumnjivi’ članovi organa partije. Osim toga, skupovi po mjesnim zajednicama koriste se i u borbi za prevlast u podgoričkom odboru DPS-u. U njemu se trenutno sukobljene dvije struje - jedna je okupljena oko aktuelnog predsjednika Vladana Vučelića, dok drugu čine strukture iz nove gradske uprave predvođene zamjenikom gradonačelnika Časlavom Vešovićem. Ako sve ovo imamo u vidu, onda je jasno da su iznenadne posjete nove gradske uprave MZ u suštini partijske aktivnosti DPS-a i unutrašnja reorganizacija stranke, a ne želja gradonačelnika i njegovog tima da se upoznaju sa problemima koji muče stanovnike Glavnog grada”.

Bonus video: