Za dupli potpis kazna i do 2.000 eura

Državna izborna komisija podnijeće prekršajne prijave protiv 3.000 građana koji su potpisali više od jedne izborne liste
0 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
izbori, glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.09.2016. 05:34h

Državna izborna komisija (DIK) podnijeće prikršajne prijave protiv 3.000 građana koji su potpisali više od jedne izborne liste, saznaju “Vijesti”.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da birač “može potpisom, podržati samo jednu izbornu listu za izbor odbornika i samo jednu izbornu listu za izbor poslanika”.

Građanima koji su prekršili zakon ili su partije zloupotrebile njihovo povjerenje predstoji kazna od 500 eura do 2.000 eura. Zakon, međutim, ne predviđa nikakvu kaznu za partije koje su dostavile duple potpise. DIK je, prema informacijama “Vijesti”, prilikom provjere izbornih lista utvrdio da je 3.000 građana podržalo više od jedne izborne liste. Oni su provjerili 50 hiljada potpisa, unošenjem podataka o građanima u kompjuterski sistem, koji je pretragom utvrdio duple potpise.

To nije konačna cifra mogućih duplih potpisa ali se DIK više neće baviti time, rečeno je “Vijestima”.

DIK je na jednoj od prethodnih sjednica donio odluku da se pokrenu prekršajni postupci, a stručna služba je zadužena da dostavi podatke o “duplim potpisima”.

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) juče je ponovo zatražio da DIK “ojača kapacitete u pogledu kontrole prikupljanja potpisa birača”.

Oni su u saopštenju podsjetili da su više puta apelovali da radi onemogućavanja zloupotreba Komisija riješi pitanje kvalitetnog i efikasnog kontrolisanja prikupljenih potpisa. “Nažalost, kako do danas DIK nije saopštio na koji način je sprovodio kontrolu potpisa birača, opravdano sumnjamo da to tijelo nije preduzelo sve mjere kako bi se obezbijedilo da se izborni proces, već na samom početku, sprovodi na zakonit i transparentan način”, kaže se u saopštenju CEDEM-a.

Oni predlažu da DIK usvoji tehnološko rješenje po kojem bi svaki građanin ukucavanjem svog JMBG u aplikaciju mogao provjeriti da li je potpisnik neke izborne liste i koje. “Postojeći način uparivanja JMBG birača po kojoj DIK vrši provjeru onolikog broja potpisa koji je potreban za potvrđivanje izborne liste stavlja u privilegovan položaj one subjekte čije su izborne liste najprije predate”, pojasnili su.

Bonus video: