Zbog poteza Vujanovića i Vlade, delegacija EU ne slavi Dan Evrope

Sve je palo u vodu kada je Koordinacioni odbor za obeležavanje 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, na inicijativu SUBNOR-a, odlučio da organizuje proslavu na podgoričkom trgu. Ta odluka u stvari je pokriće da Filip Vujanović, koji će biti domaćin manifestacije, ne ide na paradu u Moskvu, iako je ranije potvrdno odgovorio na poziv Vladimira Putina
26 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Luka Zeković
Mitja Drobnič, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.04.2015. 05:50h

Iako je planirala da organizuje do sada najveću proslavu Dana Evrope 9. maja na Trgu Republike u Podgorici, Delegacija EU je odustala nakon što su crnogorske vlasti iznenada odlučile da na istoj lokaciji obilježe 70 godina pobjede na fašizmom, saznaju “Vijesti” u diplomatskim izvorima.

Delegacija EU je planirala cjelodnevnu manifestaciju koja bi se završila velikim koncertom simfonijskog orkestra. Dan uoči proslave,u čijem dijelu je učestvovala i ambasada Francuske, u Podgoricu bi vjerovatno doputovao i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Međutim, sve je palo u vodu kada je Koordinacioni odbor za obeležavanje 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, na inicijativu SUBNOR-a, odlučio da organizuje proslavu na podgoričkom trgu. Ta odluka u stvari je pokriće da Filip Vujanović, koji će biti domaćin manifestacije, ne ide na paradu u Moskvu, iako je ranije potvrdno odgovorio na poziv Vladimira Putina.

Delegacija EU je “imala razumijevanja” za tu iznenadnu odluku, iako su pripreme za proslavu Dana Evrope poodmakle. Delegaciji EU lokalna vlast u Podgorici, na koju nemaju primjedbu, je ponudila lokaciju kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog, ali su to odbili jer je pitanje kakve bi reakcije izazvale dvije odvojene proslave, kazao je naš izvor.

Bonus video: