"Zdravo Berane" proziva tužilaštvo: Spore istrage skrivaju krivicu

Tužilaštvo da završi istrage u vezi sa krivičnim pijavama koje se odnose na kupovinu glasova od strane DPS-a na lokalnim izborima
216 pregleda 1 komentar(a)
Zdravo Berane (Novina)
Zdravo Berane (Novina)
Ažurirano: 19.03.2015. 18:21h

Odbornici koalicije "Zdravo Berane SNP - DF" uputili su apel tužilaštvu da u što kraćem roku završi istrage u vezi sa krivičnim prijavama koje se odnose kupovinu glasova od strane DPS-a na dan održavanja lokalnih izbora.

Oni su na konferenciji za novinare, povodom godišnjice od osvajanja vlasti u ovom gradu, saopštili da "dugotrajan postupak koji vodi tužilaštvo izaziva sumnju da neko želi da zataška nečasne radnje i da da dosta vremena akterima ovih kriminalnih djela da izbrišu tragove i utiču na svjedoke, ne bi li izbjegli pravdu".

"Slučaj Berane je poslije afere Snimak dodatno bacio svjetlo na širok dijapazon mehanizama koje DPS koristi kako bi nezakonito uticao na izbornu volju građana. Nivo detalja koje je otkrila zaplijenjena dokumentacija svjedoči o tome da se radi o osmišljenom i dobro organizovanom izvršenju krivičnog djela", rekao je Vladan Folić (DF).

Odbornica Vida Ivanović (DF) je saopštila da su zatečeni dugovi u aprilu 2014. godine iznosili 15,3 miliona eura.

"Od ovog perioda do dnašnjeg dana pristigla je i pristiže dodatna dokumentacija od strane raznih povjerilaca koja se odnosi na prethodni period. Protiv Opštine se vodi preko osamdeset sporova čija vrijednost je 1,3 miliona eura. Većina malverzacija se prikrivala ugovorima o cesiji" , kazala je Ivanović, navodeći primjere takozvanih cesija.

Boris Bućković najavio sanaciju Vasovih voda pošto se završi građevinski projekat

Tako je, na primjer, izvjesno preduzeće Hilton iz Rožaja preuzelo potraživanja Integral inženjeringa iz Podgorice, a zatim je na kolegijumu bivšeg predsjednika opštine donijeta odluka da se Opština obaveže da dio obaveze prema Hiltonu uplati preduzeću Šćekić promet iz Berana.

"Ovakav ugovor ne bi mogli nazvati cesijom. Ovo je vrzino kolo nezapamćenog kriminala od postojanja lokalne sampuprave. Veliki broj dokumentacije u Opštini je uništen ili sakriven, tako da svakim danom pristižu razna potraživanja za koje ne postoji dokumentacija ili je lažno prikazana", dodala je Ivanović.

Na pitanje zašto nakon privičnih prijava protiv bivšeg rukovodstva Opštine zbog kriminalnog udruživanja, koje su upućene specijalnom tužilaštvu, niko od njih nije čak ni suspendovan, Ivanović je odgovorila da je postupak još u fazi izviđaja i da nema zakonskog osnova da se bivši opštinski čelnici suspenduju ili ima se da otkaz.

Kritika im ne smeta

Odbornici koalicije "Zdravo Berane SNP - DF" su, na pitanje kako doživljavaju kritike koje dobijaju od pojedinca koji su ih podržavali, kazali da je svaka kritika dobrodošla, da svako ima pravo na svoje mišljenje i da "treba da naučimo da možemo biti kritikovani".

Bućković je juče kazao da su počeli sa naplatom opštinskih poreza u cilju konsolidacije budžeta.

Bonus video: