Poslanici vladajuće koalicije predali predlog Rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine

U predlogu se navodi da je u periodu prije, za vrijeme i poslije Velikog rata, Cma Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine i da "Podgorička skupština", održana 24-29. novembra 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimiio konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Cme Gore
137 pregleda 43 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (YouTube)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.11.2018. 20:02h

Poslanici vladajuće koalicije predali su u skupštinsku proceduru predlog Rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, potvrđeno je" Vijestima" iz Demokratske partije socijalista. Predlog je, kako je rečeno "Vijestima" potpisalo 42 poslanika vladajuće većine, ali je nosilac te ideje DPS.

U predlogu se navodi da je u periodu prije, za vrijeme i poslije Velikog rata, Cma Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine i da "Podgorička skupština", održana 24-29. novembra 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimiio konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

"Da je nelegalnost 'Podgoričke skupštine', odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno pravni osnov za ništavost svih njenih odiuka, Da je “Podgorička skupština” bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Cmoj Gori. Da je nelegalnom odlukom 'Podgoričke skupštine' riješeno da se Kraljevina Cma Gora, iako međunarodno priznata država, članica Antante i jedna od pobjedničkih država u Velikom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji i da kao njen dio, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS što je, protivno međunarodnom pravu, prihvaćeno i od tadašnjih velikih sila", navodi se u predlogu

Dodaje se da je nelegalnom odlukom “Podgoričke skupštine” izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I i dinastije Petrović Njegoš.

"Da je nelegalnim odlukama „Podgoričke skupštine” omogućeno nezakonito i nekanonsko ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve. Da su odluke “Podgoričke skupštine” faktički poništene kroz Narodno oslobodilačku borbu 1941-1945, odnosno ukinute odlukama ZAVNO Cme Gore i Boke, CASNO i AVNOJ-a, kao i referendumom 21. maja 2006. i Deklaracijom nezavisne Republike Cme Gore od 3. juna 2006, što se potvrđuje i ovom Rezolucijom", kaže se u dokumentu.

Bonus video: