Prvo će da ruše na ušću Bojane

Uklanjanje svih nelegalnih objekata na Adi Bojani odloženo je do izbora nove kompanije kojoj će biti povjereno rušenje. U Ministarstvu tvrde da će uskoro biti raspisan tender
643 pregleda 2 komentar(a)
ada bojana, kućice ada bojana (novine), Foto: Vijesti
ada bojana, kućice ada bojana (novine), Foto: Vijesti
Ažurirano: 07.11.2018. 20:47h

Iako je rušenje na obalama Bojane odloženo, vlasnici vikendica i kućica u takozvanoj crvenoj i narandžastoj zoni imaju razloga za brigu, jer novim Programom privremenih objekata za područje morskog dobra za period do 2023, koji je još u fazi izrade, na tim lokacijama nijesu predviđeni bilo kakvi objekti, potvrdilo je “Vijestima” više sagovornika.

Katalogom za period od 2016. do 2018, bile su predviđene crvene, narandžaste i zelene zone. Crvenom bojom označen je pojas na samom ušću, na desnoj obali desnog rukavca rijeke. Na tom potezu, računajući i zaleđe, prije dvije godine bilo je oko 30 montažnih objekata, dok ih je sada 17. Ministarstvo održivog razvoja i turizma na tom dijelu obale planiralo je drenažne radove zbog proširenja ušća rijeke, a sa uklanjanjem objekata kasni godinu.

Narandžastom bojom označena je zona, takođe, na desnoj obali desnog kraka, u predjelu gdje rijeka dijelom zalazi u kopno. Bilo je planirano da oko 35 postojećih objekata bude uklonjeno do 2020. godine. Sagovornici “Vijesti” kazali su da sa vlasnicima tih objekata, Morsko dobro od početka nove godine više neće zaključivati ugovore o zakupu državnog zemljišta.

Uklanjanje svih nelegalnih objekata na Adi Bojani odloženo je do izbora nove kompanije kojoj će biti povjereno rušenje. U Ministarstvu tvrde da će uskoro biti raspisan novi tender.

“Prvi tender je poništen, ali će Ministarstvo u najskorijem roku raspisati drugu licitaciju. Napominjemo da dužina trajanja procedure za izbor službe za rušenje neće uticati na izvršenje rješenja. Prema Zakonu, rješenja o rušenju ne zastarijevaju, a urbanističko-građevinska inspekcija će nastaviti da dosljedno sprovodi zakon”, piše u odgovoru JP na pitanja “Vijesti”.

Navodi se da novim Programom nijesu planirane bilo kakve druge lokacije za postavljanje privremenih objekata na Adi Bojani.

“Kućice čiji vlasnici nemaju zaključen ugovor o korišćenju Morskog dobra, biće uklonjene”, piše u dopisu.

U odgovoru JP ne navodi se broj objekata koji će biti uklonjen, niti pozicije gdje se oni nalaze.

Bonus video: