Samit mladih u Tivtu: Crnogorski ulazak u EU najviše će koristiti mladima

Na otvaranju konferencije je bio i ambasador Hrvatske u Crnj Gori Veselko Grubišić
109 pregleda 0 komentar(a)
konferencija, mladi Tivat, Foto: Siniša Luković
konferencija, mladi Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.05.2018. 11:24h

Mladi ljudi u Crnoj Gori će imati najviše benefita od njenog članstva u Evropskoj uniji. Imamo odgovornost da čujemo i uključimo mlade ljude i lidere u naš put evroposih integracija, kazala je Tatjana Bošković, generalna direktorka u Kancelariji za evropske integracije Vlade Crne Gore, otvarajući u Tivtu dvodnevnu međunarodnu konferenciju i 10. AEBR Forum mladih lidera.

Konferencija pod nazivom „EUSDR i EUSAIR omladina za prekogranična partnerstva i koheziju“, okupio je oko 140 mladih iz brojnih država sa područja Dunavskog i Jadransko-jonskog makroregiona.

Skup su organizovali Centralnoevropska služba za prekogranične inicijative (CESCI), Asocijacija evropksih granilnih regiona (AEBR) i njene radne grupe za eksterne granice EU, te Institut za međunarodnu sociologiju iz Gorice i Centralnoevropske službe za prekogranilne inicijative na Balkanu (CESCI Balkans).

Na konferenciji će pored ostalih o evropskim integracijama i jačanju prekogranične, makroregionalne i transnacionalne saradnje u Evropi, govoriti predstavnici Savjeta Evrope, Evropske Komisije, AEBR-a, te Dunavskog, odnosno Jadransko-jonskog makroregiona.

Na otvaranju konferencije je bio i ambasador Hrvatske u Crnj Gori Veselko Grubišić, a u ime domaćina, učensike je pozdravio menadžer Opštine Tivat Marko Petričević.

„Prema prosječnoj starosti svojih službenika, Opština Tivat je najmlađa lokalna administracija u Crnoj Gori i to je ključ njenog uspješnog i dinamičnog razvoja“, kazao je pored ostaloga, Petričević, dok je Bošković istakla da Crna Gora trenutno, sa jednim ili viša pratnera iz Evrope, realizuje tridesetak projekata prekogranične saradnje usmjerenih na problematiku mlade populacije.

Bonus video: