Saslušavaju Brajovićevu zbog zalutalog mejla

Tužilaštvo pokrenulo izviđaj zbog afere u Centru za konzervaciju i arheološka istraživanja
140 pregleda 0 komentar(a)
Biljana Brajović, Foto: Vuk Lajović
Biljana Brajović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.05.2018. 17:39h

Cetinjski tužioci saslušaće direktoricu Centra za konzervaciju i arheološka istraživanja Biljanu Brajović i zaposlene zbog navoda da je u toj državnoj instituciji uoči predsjedničkih izbora vođena evidencija glasača.

“U toku je postupak izviđaja, u kojem će se saslušati sva lica i sprovesti sve radnje neophodne za donošenje pravilne i zakonite odluke u predmetnoj krivično-pravnoj stvari,” kazao je za “Vijesti” portparol Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju, državni tužilac Duško Milanović.

Na adresu direktorice Muzeji i galerije Budve Ljiljane Đurašković (Demos) početkom aprila, dvije nedjelje prije predsjedničkih izbora, stigao je mejl naslovljen na ime bivše direktorice Biljane Brajović (DPS) u kojem se nalazila tabela sa imenima nekih 60 zaposlenih u Centru, sa njihovim matičnim brojevima i oznakama plus, minus. Na spisku se za svakog zaposlenog nalazio i napomena da li su članovi ili simpatizeri druge partije, ali i instrukcije da je sa nekim od njih neophodno obaviti razgovor.

Brajovićeva je tada kazala da je mejl zloupotrijebljen i da se radi o pokušaju političke manipulacije uoči predsjedničkih izbora.

Zbog afere “Zalutali mejl”, na meti kritika članova savjeta našao se i direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić jer, kako se navodi, nije poštovao Zakon o sprečavanju korupcije. Član Savjeta ASK Bojan Obrenović kazao je na sjednici nekoliko dana nakon izbijanja afere da je Radonjić bio dužan da pokrene slučaj o tom predmetu.

“U konkretnom slučaju, Agencija nije preduzela ništa, i stoga je potrebno da hitno ispita da li je Tužilaštvo pokrenulo postupak vezano za ovu aferu, i u skladu sa tim preduzme radnje iz svoje nadležnosti”, kazao je Obrenović, što je zabilježeno u zapisniku sa sjednice Savjeta ASK, koja je održana 10. aprila.

Bonus video: