Slučaj "Carine": Evo zašto se neće suditi bivšim opštinskim funkcionerima

Da li se ovo može odnositi i na kompletan slučaj Carine, čiji je glavni akter i optuženi Miomir Mugoša?
416 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Đukić, Foto: Screenshot (YouTube)
Dragan Đukić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.11.2018. 18:10h

Vijeće podgoričkog Višeg suda, kako je saopsteno Televiziji Vijesti, nije potvrdilo optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo podiglo protiv bivšeg direktora Direkcije za imovinu Dragana Đukića, Dragice Vidić, nekadašnje savjetnice za imovinsko pravne poslove u Direkciji za imovinu, kao i Dragana Kruščića, bivseg savjetnika gradonačelnika Miomira Mugoše.

Tuzilaštvo ih je teretilo da su bivšem prvom čovjeku Podgorice, Miomiru Mugoši, u periodu od jula do septembra 2009. godine pomogli da ustupanjem gradsko građevinskog zemljišta kompaniji "Carine", ošteti budžet Glavnog grada za više od 6 milona 700 hiljada eura. Pred Višim sudom u Podgorici, njima se međutim neće suditi.

"Obavještavamo Vas da je Viši sud u Podgorici u postupku kontrole zakonitosti i opravdanosti navedene optužnice postupak obustavio", navodi se u odgovoru Višeg suda.

Optužnicom se Kruščić teretio da je prihvatio uputstvo optuženog Miomira Mugoše da se postupak prava na gradskom zemljištu po zahtjevu za kompletiranje urbanističkih parcela sprovede bez javnog nadmetanja i da se ne procejnjuje vrijednost zemlje. Vidić koja je zadužila ovaj predmet je bilo je nevedeno u optužnici, podstreknuta od Kruščića unijela cijenu od 165 eura po metru kvadratnom, nakon čega je takve priprmljene odluke predala Đukiću, tadašnjem Direktoru Direkcije za imovinu.

On je potom dokumentaciju uputio bivšem gradonačelniku Mugoši koji je i donio odluku o prenosu prava.

Zbog čega je došlo do obustave, iz Višeg suda nije stiglo obrazloženje. Nezvanično ipak saznajemo da je vijeće podgoričkog Višeg suda utvrdilo da je u ovom slučaju nastupila zastara. Upravo zbog ove optužnice, početkom oktobra odgođeno je suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice. Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević tada je kazala da je jedan od predloga bio da se u slučaju potvrđivanja optužnice spoji postupak protiv Mugoše i drugih bivsih opstinskih funkcionera i službenika.

Ako je zastara nastupila za njih, pitanje koje se otvara je, da li se ovo može odnositi i na kompletan slučaj Carine, čiji je glavni akter i optuženi Miomir Mugoša?

Bonus video: