Stigao je prvi bicikl koji se ne može ukrasti

Čileanski trojac je osmislio okvir koji se ne može ukrasti, a koji se rastavlja i ponovno spaja u bravu, i to za samo deset sekundi
3 komentar(a)
Yerka bicikl, Foto: Www.ilovechile.cl
Yerka bicikl, Foto: Www.ilovechile.cl
Ažurirano: 17.08.2015. 09:43h

U Evropu su stigli prvi primjerci "neukradivog bicikla" Yerka, kao proizvod trojice mladih čileanskih preduzetnika: 22-godišnjeg Cristobal Cabelloa, 23-godišnjeg Andres Roi Eggersa i 23-godišnjeg Juan Jose Monsalvea.

Ovaj trojac je, kako piše Express.hr, osmislio okvir koji se ne može ukrasti, a koji se rastavlja i ponovno spaja u bravu, i to za samo deset sekundi. Donja cijev se dijeli na dvije kako bi se bicikl mogao zaključati oko bilo kojeg stabla, stuba ili držača za bicikle.

Nakon što je mladićima stigla prva narudžbina za proizvodnju 300 bicikala, napustili su univerzitet i zaposlili se na projektu. Iako ih je država stimulisala s 100.000 dolara, ovi Čilenaci odlučili su s projektom osvojiti investitore na Indiegogo-u, gdje su i prodali svoj prvi bicikl.

"Izabrali smo ovaj način finansiranja jer je to najlakši način da se proizvod raširi po svijetu“, objasnio je Cabello, osnivač ovog startupa.

Mladići su tokom kampanje prodali 197 bicikala, približno pola narudžbi stiglo je od kupaca iz SAD-a, trećina je iz Evrope, a nešto malo je otišlo u Australiju, Hong Kong i Novi Zeland. Samo 15 odsto bicikala završilo je u Kini.

"Mislim da je riječ o navikama u pojedinim zemljama. U Čileu imamo razvijenu kulturu vožnje biciklima iako u prigradskim naseljima infrastruktura i biciklističke staze nijesu dobre, ali se to mijenja", kaže Cabello.

On smatra da su evropski i američki kupci spremni potrošiti više novca na dobar bicikl jer je tu kultura bicikliranja puno duža. Nakon što je prvih stotinu Yerkasa prodano za 400 dolara, cijena mu je porasla na 500, ali će i dalje rasti, što zavisi od toga odakle je kupac.

Dok s pola cijene ovi mladi Čilenaci pokrivaju proizvodnju, drugom polovinom plaćaju administrativne i pravne troškove za patente.

Bonus video: