Švedska dala građanima da vode njen službeni Twitter profil

Niko nije vlasnik brenda “Švedska” osim njenih građana. Ovom inicijativom to želimo pokazati svijetu", kazao je za Mashable Tomas Bruhl iz Ministarstva turizma
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 17:37h

Švedsko Ministarstvo turizma odlučilo je da službeni Twitter profil @sweden svake sedmice vodi drugi građanin te zemlje. Tako će tviteraši širom svijeta vidjeti raznovrsnost i bogatstvo Švedske i njenih građana, a priliku da tvituju sa @sweden će dobiti pjesnici, učitelji pa i jedna žena vozač kamiona.

"Niko nije vlasnik brenda “Švedska” osim njenih građana. Ovom inicijativom to želimo pokazati svijetu", kazao je za Mashable Tomas Bruhl koji u Ministarstvu vodi projekat VisitSweden.

Vođenje Twitter profila @sweden razvijeno je u sklopu projekta Curators of Sweden, VisitSwedena i Švedskog instituta. Ideja projekta je da se @sweden pretvori u najdemokratičniji Twitter profil na svijetu.

Svaki novi korisnik ne samo da dobija priliku da govoriti o Švedskoj iz svoje perspektive (lokacije koje voli i iskustva koja preporučuje), već je sam profil personalizovan njegovom slikom, a na ime profila se dodaje i njihovo.

Trenutno @sweden vodi Džek Verner koji se inače bavi pisanjem i društvenim mrežama.

"Uvijek sam želio da Švedsku pokažem drugima i mogućnost da sada to učinim na Twitteru me zabavlja i to je za mene prirodan korak", kaže on.

VisitSweden navodi kako su se opredijelili za ovakav vid promocije zemlje jer su ljudi ti koji predstavljaju vrijednost države, oni promovišu modu, dizajn, prava LGBT populacije, inovacije...

U narendim nedjeljama, kako piše Mashable, @sweden profil će voditi jedan sveštenik, učitelj, osnivač jedne oglasne agencije, te lezbejka koja vozi kamion...

Bonus video: