Ne morate prepoznavati satiru, Facebook će to učiniti za vas

Iz Facebooka su kazali da su dobili veliki broj primedbi korisnika koji žele jasniju predstavu o trenutnom stanju u svijetu informacija
1 komentar(a)
satira, Foto: Vijesti online
satira, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 20.08.2014. 12:19h

Facebook testira oznaku satire koja će jasno odvojiti lažne vijesti od pravih. Više neće biti potrebe da se oslanjate na zastarjelu tehnologiju poput zdravog razuma – oznaka satire u zagradi odradiće posao za vas, piše Guardian.

"Facebook ovu oznaku ne uvodi zato što misli da smo svi moroni. Uvodi je jer zna da smo svi moroni“, navodi Guardian.

Iz Facebooka su, piše Netokracija.com, kazali da su dobili veliki broj primedbi korisnika koji žele jasniju predstavu o trenutnom stanju u svijetu informacija.

"U ovom trenutku sprovodimo test na maloj grupi korisnika kojma će se prikazivati oznaka [Satire] ispred članaka koje objavljuje The Onion, a koji se pojavljuju na njihovom News Feedu. Ovaj eksperiment sporovodimo zato što smo dobili kritike od velikog broja korisnika koji žele jasniju sliku o informacijama", kazao je predstavnik Facebooka za Ars Technicu.

Netokracija navodi da će, iako su velike šanse da novi sistem tagovanja zaživi u bliskoj budućnosti, proći ipak još neko vrijeme prije nego što se jasnije odvoji satirični od istinitog sadržaja na društvenim mrežama. Taj portal je podsjetio na jednu od popularnijih stiričnih vijesti - priču o Srbinu koji je ubio ajkulu na ljetovanju u Šarm el-Šeiku, koju je objavio Njuz.net, a koju su te 2010. potom prenijeli domaći, ali i strani mediji.

Bonus video: