Apple i Samsung "miroljubivo" van SAD: Povlače tužbe

Njihovi sudski sporovi eskalirali su širom svijeta u posljednjih nekoliko godina, a počeli su 2011. godine, kada je Apple tužio južnokorejsku firmu u SAD-u
0 komentar(a)
Samsung, Iphone, Foto: Shutterstock
Samsung, Iphone, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.08.2014. 09:22h

Najveći proizvođači pametnih telefona i tablet računara u svijetu, kompanije Apple i Samsung dogovorile su se da povuku sve međusobne tužbe izvan Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Kompanije su se međusobno tužile zbog sporova u vezi sa tehnološkim patentima u SAD, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Japanu i Njemačkoj, prenosi Capital.ba.

Predstavnici Samsunga su kazali da dogovor ne obuhvata nikakav aranžman o licencama i da će kompanije nastaviti postupke pred sudovima u SAD.

Njihovi sudski sporovi eskalirali su širom svijeta u posljednjih nekoliko godina, a počeli su 2011. godine, kada je Apple tužio južnokorejsku firmu u SAD-u.

Američki gigant tada je tvrdio da je Samsung u svojim telefonima Galaxy i tablet kompjuterima kopirao njegove uređaje Iphone i Ipod.

Jedna od spornih tehnologija, koja je predmet pravne bitke, jeste klizni potez kojim se uređaj otključava.

Južnokorejska kompanija u međuvremenu je tužila Apple u nekoliko zemalja, optužujući je za kršenje njenih patenata, poput sinhronizacije fotografija, muzičkih i video fajlova na nekoliko uređaja, kao i metode snimanja i slanja videa preko interneta.

Kompanije će se sada fokusirati na sudove u SAD, pred kojima je Apple dobio dvije presude u svoju korist u posljednjih nekoliko godina.

Američki sud u maju je naredio Samsungu da plati 119 miliona američkih dolara Apple-u zbog kršenja dva njegova patenta. Taj iznos je znatno manji od 2,2 milijarde USD, koliko je tražila američka firma.

Sud je, takođe, zaključio da je Apple narušio Samsungove patente i dodijelio južnokorejskoj kompaniji odštetu od 158 hiljada dolara.

Bonus video: