Samsung više nije broj 1 u Kini, već...

„Bez ikakve sumnje ovo se moglo očekivati sudeći po rezultatima kompanije u posljednjem kvartalu"
0 komentar(a)
Samsung Galaxy S5, Foto: Reuters
Samsung Galaxy S5, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2014. 14:54h

Samsung više nije broj 1 u Kini zahvaljujući kompaniji koja je i dalje malo poznata van granica ove zemlje.

Xiaomi je distribuirao 15 miliona telefona početkom 2014. godine, dok je Samsung dospio na drugo mjesto sa 13.2 miliona jedinica, sudeći po istraživanju kompanije Canalys.

Ovaj izvještaj napominje da je broj kupljenih Samsungovih telefona u Kini opao za 15 odsto tokom posljednjeg kvartala, i ovo je prvi put da se kompanija nalazi na drugom mjestu na tržištu u Kini od 2011. godine.

„Bez ikakve sumnje ovo se moglo očekivati sudeći po rezultatima kompanije u posljednjem kvartalu, međutim, ovo je smao polovina priče. Xiaomi je takođe sproveo svoju strategiju koja je za cilj imala povećanje broja isporučenih telefona. Kompanija je isporučivala zanimljive uređaje po krajnje konkurentnoj cijeni uz podršku pažljivo osmišljenog marketinga“, izjavio je Jingwen Wang, analitičar kompanije Canalys.

U Kini se nalazi najveći broj korisnika mobilnih telefona na svijetu i ona čini 37 odsto globalnog tržišta. Uslijed uspjeha na domaćem terenu, Xiaomi planira da svoje poslovanje proširi i na druge zemlje, uključujući tu Tajland, Indoneziju, Rusiju i Tursku.

Analitičari napominju i da Xiaomi posjeduje potencijal da uznemiri internacionalno tržište smartfona tako da bi ostale kompanije trebalo da obrate pažnju na nju.

Bonus video: