online cv

Kako do savršenog profila na Linkedinu?

Iako se čini da još nije uzeo tolikog maha na našim prostorima, broj korisnika Linkedina raste svake godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 19:50h

Ako tražite posao, vjerovatno dosta pažnje i vremena posvećujete izgledu vašeg CV-ja. Međutim, najveći svjetski poslodavci savjetuju da ne zaboravite na svoj profil na mreži Linkedin.

Iako se čini da još nije uzeo tolikog maha na našim prostorima, broj korisnika Linkedina raste svake godine. Razlog ovome je činjenica da Linkedin omogućava da prikažete svoja iskustva, talente i poslovne uspjehe, kao i da izgradite korisnu mrežu poslovnih kontakata na jednom mjestu.

Ako još nemate profil, ili niste zadovoljni izgledom postojećeg profila na LinkedInu, ne brinite se, “uljepšavanje” vašeg profila ne mora biti mukotrpan proces. Evo i par savjeta za početak.

Sami osmislite svoju URL adresu

Savršena URL adresa je ona najjednostavnija, koja, ako postoji mogućnost, sadrži vaše puno ime i prezime (ili samo prvo slovo imena) i ne sastoji se od svakojakih simbola, poput zvjezdica, donjih crta ili komplikovanih numeričkih nizova. Ovakva adresa će olakšati poslodavcima ’potragu za vama’ i vaš profil će više puta biti pregledan. Lična URL adresa takođe ukazuje na vašu profesionalnost i uliva poverenje poslodavcima.

Izgledajte profesionalno na svojoj fotografiji

Ovo djeluje kao veoma očigledan savjet, ali mnogi korisnici LinkedIna ga ne prate. Neki korisnici se odluče da uopšte i ne postave fotografiju na svoj profil, međutim eksperti za ljudske resurse tvrde da ovakvi ’bezlični’ profili retko privuku pažnju ozbiljnih poslodavaca.

Idealna profesionalna fotografija vas prikazuje od ramena naviše ispred čiste i neupadljive pozadine. Vaša okolina ne bi trebala da prikazuje bar, kafić, pa čak ni restoran, ma koliko da vam ambijent izgleda sofisticirano, odgovarajuća pozadina bi, na primjer, mogla da bude kancelarijska (ako pokušavate da se zaposlite u korporativnom svijetu). Takođe, studije su utvrdile da poslodavci vole da vide kandidate koji se osmjehuju na svojim fotografijama, kao i da fotografije treba da budu dobre rezolucije i pravilno osvijetljene.

Strateški ubacite ključne riječi

Kada poslodavci vrše pretragu kandidata, oni kucaju samo ključne riječi u pretraživač i u slučaju da vaš profil ne uključuje te ključne riječi, vi ste izgubili potencijalno ponudu za zaposlenje. Zato, osigurajte se da sve vaše sposobnosti i iskustva opišete kroz prave ključne riječi.

Budite aktivni

Kada vidite neki zanimljiv sadržaj na internetu (bilo da je članak, video ili slika), za koji mislite da je relevantan za vašu profesionalnu branšu ili će biti zanimljiv vašoj poslovnoj mreži, podijelite ga na LinkedInu uz nekoliko ličnih komentara.

Ovo pokazuje poslodavcima da ste u toku sa svjetskim dešavanjima i da ste spremni da odvojite vreme da učinite svoj profesionalni profil što svježijim.

Pridružite se grupi i budite više od pasivnog učesnika

Grupe na LinkedInu omogućavaju ljudima u istoj industriji ili s istim interesovanjima da razgovaraju o aktuelnim temama, kao i da ostvare kontakt s ljudima s kojima možda drugačije ne bi imali priliku da se upoznaju i razmijene iskustva. Iskoristite ovu priliku, postanite član neke od mnogobrojnih grupa i povežite se.

Reklamirajte se besramno

Ako pored Linkedina imate i nalog na Tviteru na kome ste aktivni i za koji mislite da vjerno predstavlja vas kao profesionalno orijentisanu osobu, ostavite podatke za kontakt na vašem nalogu na Tviteru na Linkedinu. Uradite isto i s mogućim blogom koji pišete ili portofoliom sa svojim radovima, koji vodite u ’onlajn’ formi. Što više aspekata svoje ličnosti predstavite na Linkedinu, to će poslodavci imati kompletniju sliku o vama.

Galerija